Zuid-Korea schenkt 60.000 mondmaskers aan Defensie voor Belgische oorlogsveteranen

31/01/2021, 17:13
Militair met mondkapje
© RMA
Shares262

De ambassadeur van Zuid-Korea in België, Soongu Yoon, heeft zondag 60.000 mondmaskers geschonken aan Defensie. De maskers zijn vooral bedoeld voor veteranen van de Koreaanse oorlog. Het is nu 70 jaar geleden dat een Belgisch bataljon van 700 Belgische en Luxemburgse vrijwilligers op Koreaans grondgebied aankwamen. Het is al de tweede gift van het land aan Defensie. In mei gaf Zuid-Korea nog eens 20.000 maskers, kort na het begin van de coronapandemie.

Ambassadeur Yoon overhandigde de maskers aan de diplomatieke raadgever van de minister van Defensie, Ludivine Dedonder, tijdens een korte ceremonie op het kabinet van de chef van Defensie (CHOD) in Brussel. Sophie Karlshausen beklemtoonde dat de schenking de vriendschap tussen beide landen viert. Brussel en Seoel onderhouden nu al 120 jaar diplomatieke banden.

Nu zondag is het zeventig jaar geleden dat een bataljon van 700 Belgische en Luxemburgse soldaten, allen vrijwilligers, aankwam in Busan, in Zuid-Korea. De soldaten voegden zich bij het contingent van de Verenigde Naties, opgericht om de invasie van het communistische noorden in het zuiden van het Koreaanse schiereiland tegen te houden.

Bij iets meer dan twee jaar gevechten (6 maart 1951 tot het bestand van 27 juli 1953) kwamen 101 Belgische en twee Luxemburgse vrijwilligers om. Vijf werden als vermist opgegeven en 478 raakten gewond.

Source: Belga