Wouter De Vriendt (Groen): “De militaire inlichtingendienst moet onder curatele worden geplaatst”

14/02/2019, 11:58
Wouter De Vriendt
© Tim Dirven

De aanslepende malaise binnen de militaire inlichtingendienst ADIV, waar De Morgen over bericht, is “ronduit gevaarlijk” voor de veiligheidsbelangen van ons land. Dat zegt Wouter De Vriendt, defensiespecialist van Groen.

Volgens De Vriendt moet de inlichtingendienst onder curatele geplaatst worden. “Anderhalf jaar geleden moest generaal Eddy Testelmans baan ruimen na berichten over interne malaise. Generaal Claude Van de Voorde nam over. Nu blijkt dat er niets is veranderd. Integendeel, de zaken lijken verergerd te zijn”, zegt De Vriendt. “Een nieuwe baas benoemen is geen oplossing. Dat punt zijn we gepasseerd. De inlichtingendienst moet onder curatele worden geplaatst om een doordacht veranderingstraject te krijgen opgelegd door de legertop en de politiek.”

Dat een belangrijke veiligheidsdienst zoals ADIV vierkant draait is volgens De Vriendt “ronduit gevaarlijk voor de veiligheidsbelangen en diplomatieke belangen van het land.” “Zo’n situatie komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen”, beklemtoont de groene politicus. “Fundamenteel is de oorzaak een jarenlange desinteresse van de politiek en vijftien jaar uiterst zwak management. Op het vlak van organisatie en materieel functioneert de dienst nog altijd op dezelfde manier als vijftien jaar geleden. Er is geen visie, daadkracht of professionalisme.”