Vrijspraak in beroep voor militairen die in Kennedytunnel file veroorzaakten

13/02/2020, 10:24
Heel wat militairen kwamen hun collega's vorig jaar steunen in de rechtbank van eerste aanleg
© D. Laenen

Het Antwerpse hof van beroep heeft de militairen die op 17 mei 2017 met hun legervoertuigen in de Kennedytunnel in beide richtingen in panne vielen, vrijgesproken wegens twijfel. Volgens het openbaar ministerie veroorzaakten de mannen met opzet een file uit protest tegen het verouderde legermateriaal. De militairen stonden dan ook terecht voor kwaadwillige verkeersbelemmering en bendevorming.

In de vroege ochtend van 17 mei 2017 kwamen twee legervoertuigen ongeveer gelijktijdig in de Kennedytunnel in beide richtingen tot stilstand. Volgens berichten in de media die dag zou het om een vooraf afgesproken, gecoördineerde syndicale actie gaan om de aandacht te vestigen op de slechte toestand van het materiaal van defensie. In de file die hierdoor ontstond, gebeurden enkele ongevallen en werd de Liefkenshoektunnel tolvrij gemaakt.

In eerste aanleg werden de militairen die bij deze actie betrokken waren, veroordeeld wegens kwaadwillige belemmering van het verkeer. De rechtbank legde hen gevangenisstraffen met uitstel op van vier tot zes maanden en een geldboete van 4.000 euro.

Het Antwerpse hof van beroep heeft de militairen nu vrijgesproken omdat hun schuld niet bewezen was. Het hof stelde vast dat uit sms-berichten kon worden afgeleid dat de twee legervoertuigen opzettelijk in panne zijn gevallen. Uit andere elementen kon echter worden afgeleid dat een legervrachtwagen effectief in panne was gevallen en dat de beklaagde in het andere legervoertuig effectief ziek was geworden. Omdat twijfel in het voordeel van de beklaagden moet worden uitgelegd, sprak het hof de militairen vrij.

Het Laatste Nieuws (BJS)