‘Vrieske’ vloog 5.000 uren met F-16: “Komt neer op 208 dagen, non-stop”

5/03/2021, 17:10
Commandant
Shares255

Commandant vlieger Steven De Vries heeft vanmiddag de kaap van 5.000 vlieguren in een F-16 overschreden, tijdens een oefenvlucht vanop de basis in Kleine-Brogel. Alleen 5 Amerikaanse piloten deden hem dat voor.

Gevechtspiloot Steven De Vries, ‘Vrieske’ voor de collega’s, heeft vanmiddag de kaap van de 5.000 vlieguren in een F-16 overschreden. Dat werd gevierd met een formatievlucht boven de vliegbasis van Kleine Brogel. “Voor mij is dat een gewone vlucht hoor,” zegt Vrieske nuchter. “We gaan een toerke doen, en oefenen de dingen die we op andere vluchten ook oefenen.”

Toch zijn die 5.000 vlieguren in een F-16 heel bijzonder. “Vrieske is de enige piloot in het Belgische leger die deze kaap bereikt”, vertelt Kurt Verwilligen, de woordvoerder van de luchtmacht. “5.000 vlieguren, dat komt neer op 208 dagen, nonstop. Slechts 5 Amerikaanse piloten hebben hem dat voorgedaan.”

“De F-16 is een magnifiek vliegtuig, ik geniet daar echt van” aldus Vrieske.

‘Vrieske’ is intussen 48 jaar maar denkt niet aan uitbollen. “Op het vlak van conditie en gezondheid ben ik nog altijd tiptop in orde. Ik werk daar ook echt aan, om dit te kunnen blijven doen.” De F-16 is en blijft een magnifiek toestel, vindt Vrieske. “De updates van het toestel, met nieuwe sensoren en nieuwe wapens, dat is voor mij ook een stimulans om nog meer en beter te kunnen doen. “