Voorlopige balans operatie Red Kite: zestien Belgen en hun gezinnen geëvacueerd

20/08/2021, 18:50
Belgische para tijdens operatie Red Kite
Shares134

Het Belgisch leger is vandaag begonnen met de evacuatiemissie ‘Red Kite’ in Afghanistan. Het eerste Belgische vliegtuig is vrijdag in Kaboel weer opgestegen richting het Pakistaanse Islamabad, met de eerste evacués aan boord. Het zou gaan om slechts 16 Belgen en hun familieleden, zo raakte vrijdagavond bekend op een persconferentie van de regering.

Sinds 17 uur geven ministers Sophie Wilmès, Ludivine Dedonder en staatssecretaris Sammy Mahdi tekst en uitleg bij de Belgische reddingsoperatie uit Afghanistan. U kan de persconferentie hier live meevolgen.

Een eerste groep van in totaal 442 mensen heeft gisteren een berichtje gekregen met de oproep om zich naar de luchthaven van Kaboel te begeven, zo legt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès uit op de persconferentie. “Het gaat om een operatie in uiterst moeilijke omstandigheden”, licht ze toe. “De situatie verandert constant en blijft complex. Het is helaas heel moeilijk voor veel mensen om bij de luchthaven te geraken. Mensen blijven opgeroepen worden om naar de luchthaven te gaan.”

Minister van Defensie, Luduvine Dedonder, voegt toe dat er deze eerste dag “een gelimiteerd” aantal mensen werd geëvacueerd. Ze bevestigt dat de eerste Belgische vlucht vandaag is opgestegen uit Kaboel en weer geland is in Islamabad, vanavond nog vliegen de eerste geëvacueerden daarvan verder door naar Melsbroek. Op die eerste vlucht zouden zich slechts 16 Belgen en hun familieleden bevinden. Een tweede vlucht zou leeg weer zijn opgestegen in de Afghaanse hoofdstad.