Voor het eerst in bijna 20 jaar: militairen krijgen opslag

14/05/2021, 08:00
Belgische leger wil 2.035 militairen (en vooral vrouwen) rekruteren
© Belgian Army
Shares723

Voor het eerst in bijna twintig jaar mogen militairen opslag verwachten. Minister Ludivine Dedonder (PS), de legertop en de vakbonden zijn het eens over een weddeverhoging die voor soldaten over hun hele loopbaan gemiddeld 15 procent bedraagt.

De Belgische krijgsmacht wil in de komende vier jaar maar liefst 10.000 nieuwe rekruten aanwerven, noodzakelijk om het enorme aantal pensioneringen op te vangen. Ter vergelijking: het Belgische leger bestaat vandaag uit ongeveer 25.000 militairen.

Centraal hierin staat de kloof tussen wat militairen verdienen en wat politieagenten of private bewakers maandelijks op hun rekening gestort krijgen.

Een ‘gewone’ soldaat bij het leger verdient per maand bijvoorbeeld 331 euro bruto minder dan een agent van de politie, leert een studie uitgevoerd door consultant Deloitte op vraag van minister van Defensie Dedonder. Soldaten verdienen maandelijks ook 600 euro bruto minder dan een private veiligheidsagent. Al komen er bij het leger wel allerlei vergoedingen bij voor onder meer oefeningen en weekendwerk.

Gelijk met politie

Het loonverschil zorgt voor een dubbel probleem. Te veel jongeren laten het leger links liggen. En te veel dertigers en veertigers verlaten het leger op zoek naar meer financiële zekerheid.

Om alvast te beletten dat het leger en de politie elkaar onderling concurrentie aandoen, hebben minister Dedonder, de legertop en de vakbonden in maart een principeakkoord gesloten over de verhoging van de militaire weddes tot op het niveau van hun collega’s bij de politie. Eind april raakten de verschillende partijen het ook eens over de concrete uitwerking.

Tot 250 euro opslag

Tegen 2024 zal goed 150 miljoen euro worden vrijgemaakt binnen het budget van Defensie voor een historische weddeverhoging, de eerste in achttien jaar. Soldaten en onderofficieren zullen – volgens cijfers die aan De Morgen kon inkijken – een gemiddelde opslag ontvangen van 15 procent, over heel hun loopbaan gezien. De officieren krijgen een opslag tussen de 7,5 en 14,5 procent.

In netto bedragen komt dit voor een doorsnee soldaat neer op een opslag tussen 35 en 250 euro. Een soldaat verdient nu maandelijks tussen de 1.600 en 1.957 euro netto. Voor onderofficieren gaat het om bedragen tussen 20 en 400 euro extra. Voor de officieren tussen 45 en 465 euro.

In 2022 en 2023 wordt 40 procent van de weddeverhoging uitgekeerd. Tegen 2024 de rest.

Dedonder wil nog geen commentaar kwijt. Het akkoord moet nog formeel bekrachtigd worden door het parlement. Daar worden weinig problemen verwacht. De Franstalige socialiste heeft van bij haar aantreden, in oktober 2020, duidelijk gemaakt dat het legerpersoneel haar prioriteit zou zijn. De vorige regering, Michel I, zette vooral in op de aankoop van materieel.

Source: De Morgen (Jeroen Van Horenbeek)