Vlaanderen verliest één van zijn laatste helden: Brigade Piron-soldaat Aloïs Van Craen op 100-jarige leeftijd overleden

25/03/2020, 01:33
Brigade Piron-soldaat Aloïs Van Craen

In woonzorgcentrum Sint Rochus in Aarschot is dinsdag Aloïs Van Craen overleden. Eind vorig jaar werd Aloïs 100. De stad Aarschot zette hem toen plechtig in de bloemetjes. Aloïs trok tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig naar Engeland en later Normandië om er te strijden tegen de Duitsers. Daarvoor kreeg hij in december op zijn 100ste verjaardag een medaille. Aloïs is vredig ingeslapen, het coronavirus heeft niets te maken met zijn dood.

Aarschot rouwt. Een van hun helden uit de Tweede Wereldoorlog is dinsdag overleden. Aloïs Van Craen werd in december 100 jaar, de leeftijd die hij absoluut wou bereiken. De man werd in december ook stevig in de bloemetjes gezet door diverse instanties, waaronder het stadsbestuur en diverse afdelingen van het leger. Ook zijn makkers Fred De Keyser en Leo Janssens bezorgden hem nog extra plezier die bijzondere dag, onder meer met een feestelijk ontbijt en een voor Aloïs onvergetelijk toekomen op het feest met militaire escorte.

Het verhaal van Aloïs begon met de vlucht naar Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gezien hij niet gemobiliseerd werd. Hij meldde er zich vrijwillig aan bij de Brigade Bevrijding, ook gekend als Brigade Piron, om te strijden voor zijn land. Op 7 augustus 1944 meerde Aloïs met zijn brigade aan in Frankrijk, waar hij kennismaakte met de hel van de oorlog en daar ook zwaargewond raakte.

Source: Nieuwsblad (dvg)