Vlaams Belang wil leger inzetten tegen Antwerps drugsgeweld

4/09/2020, 15:48
Bruxelles: un incident de tir s'est produit dans un bâtiment de l'armée

Vlaams Belang wil dat het het leger wordt ingezet tegen het drugsgeweld in Antwerpen. De partij voerde actie in de wijk Antwerpen-Dam. Om hun actie kracht bij te zetten, hadden ze ook militaire voertuigen meegebracht. “Patrouilles van militairen zouden een duidelijker afschrikkingseffect hebben dan wat extra politie op straat”, zegt Filip Dewinter (Vlaams Belang).

De actie vond plaats vlakbij de Dijlestraat, waar al vier gewelddadige incidenten plaatsvonden. “Het leger werd al ingezet toen er een verhoogde terreurdreiging was door de terreurorganisatie IS. Als we tegen dat soort van aanslagen het leger inzetten, kunnen we dat nu ook doen”, vindt Filip Dewinter.

Gisterenavond kondigde Antwerps burgemeester Bart De Wever operatie Nachtwacht aan. Met extra politiepatrouilles hoopt de burgemeester nieuwe granaataanslagen te voorkomen. Dat is volgens Dewinter niet genoeg. “Er zijn de afgelopen week 9 aanslagen geweest. Een paar extra agenten gaan dat niet oplossen”, klinkt het.

De legertop wil net minder patrouilleren, maar de veiligheid van de burgers staat voorop

De legertop vraagt al een tijd om te patrouilles van het leger net af te bouwen. “Daar is zeker begrip voor. Maar de veiligheid van de burgers staat natuurlijk voorop”, voegt fractieleider Sam Van Rooy toe. “De 50 politieagenten die nu gaan patrouilleren zijn niet voldoende. We willen minstens een vijfvoud daarvan.”

Volgens Van Rooy zou het voor militairen net goed zijn om te patrouilleren in de straten. “Ik ben ervan overtuigd dat het leger liever in straten zou patrouilleren dan bijvoorbeeld in metrostations. Zo krijgen ze toch een maatschappelijk verantwoordelijke job”, zegt Van Rooy.