Veertiger krijgt boete van 3.200 euro omdat hij zich tijdens airshows valselijk uitgaf als luchtmachtofficier

13/10/2021, 16:10
belgian-air-force-days
Ter illustratie

Een 49-jarige man uit Heers is veroordeeld tot een geldboete van 3.200 euro, waarvan de helft met uitstel. Tussen 1 januari 2015 en 18 juni 2019 deed hij zich meermaals voor als kapitein-commandant bij de Belgische luchtmacht, terwijl hij die functie helemaal niet had.

De man verscheen op 8 september dit jaar voor de correctionele rechtbank van Hasselt. Aan de hand van inlichtingen en foto’s werd getoond hoe hij zich onder meer in Peer en Hechtel-Eksel vertoonde in het uniform. “De beklaagde verscheen op verschillende airshows in vliegoveral en -jacket. Deze waren voorzien van door hem nagemaakte graden van kapitein-commandant, een graad die hij niet bekleedt”, klonk het bij de aanklager.

Er zijn geen aanwijzingen dat de man slechte bedoelingen had door zijn verkleedpartij, maar het is wel degelijk verboden om in het openbaar de titel of graad aan te nemen van iemand die een openbaar, burgerlijk of militair ambt uitoefent. De veertiger betwistte de feiten niet. Er werd gewezen naar zijn persoonlijkheid en zijn gunstig strafrechtelijk verleden. Daarom krijgt hij uitstel voor de helft van de geldboete.

Kostuums verbeurd verklaard

“Dit voordeel zal voor beklaagde een aansporing zijn om in de toekomst de wet stipt na te leven”, klinkt het in het vonnis. Mocht hij toch nog eens een dergelijk uniform aantrekken, kan hij het uitstel verliezen. Dan zal hij wel een nieuw exemplaar moeten vinden: twee van zijn vliegoverals en zijn vliegjacket werden immers verbeurd verklaard.

De proefperiode werd ingesteld op drie jaar. Als hij de geldboete niet betaalt, wacht hem alsnog een gevangenisstraf van 75 dagen. De man moet ook de proceskosten van 300,55 euro betalen.

Source: Belga