Vader en zonen halen hoogste score in aartsmoeilijke puzzels van militaire inlichtingendienst

30/04/2019, 11:50
Vader en zonen halen hoogste score in aartsmoeilijke puzzels ADIV

De militaire inlichtingendienst (ADIV) pakt naast drie schitterende rekruten. Niemand haalde meer punten dan vader Ludo Vermeeren (55) en zijn zonen Stijn (31) en Mats (28) voor de serie aartsmoeilijke puzzels waarmee de dienst nieuwe kandidaten zocht. Helaas hebben de drie bollebozen geen zin in de job. Het was hen alleen te doen om de uitdaging en zo veel mogelijk puzzels te kraken.

We (de journalisten van GVA, nvdr) hebben het zelf ook geprobeerd, maar de rekruteringspuzzels van de ADIV hadden we in geen duizend jaar kunnen oplossen. Nochtans deden we wat Ludo Mats iedereen aanraadt : “Staren tot je de oplossing ziet.” Waarom lukte het de vader uit Aarschot en zijn twee zonen dan wel? Een deel van het antwoordt schuilt in hun opleiding. Met drie doctoraaldiploma’s op zak, een in de kernfysica en twee in de wiskunde, hebben zij duidelijk een lengte voorsprong om “de logica in de chaos te ontdekken”, zoals zij dat omschrijven.

QR-code

Ludo geeft ons een voorbeeld. “Toen ik naar dit raster keek, dacht ik vrij snel aan een QR-code. Wegens al die vierkanten. Het was zaak om te weten wat met die gekleurde vakjes aan te vangen om tot een QR-code te komen. Bleek dat je de ene kleur met 90 graden moest draaien, de andere met 180 graden, enzovoort. Dan kom je inderdaad tot een QR-code, die je moet inscannen om de opdracht tot een goed einde te brengen.”

Het idee achter de puzzel, daar draait het allemaal om. “Inderdaad”, beamen de drie bollebozen. “Zodra je inziet hoe de chaos in de opdracht tot stand is gekomen, heb je de belangrijkste stap gezet. Vervolgens moet je zoeken welke versleuteling gebruikt werd. Heel wat van die versleutelingen zijn op het internet terug te vinden. Maar meestal wordt een combinatie van die systemen gebruikt. Die combinatie ontdekken, dat vergt het meeste werk.”