Uitgaven defensie stijgen, België (nog steeds) achteraan peloton

16/03/2021, 13:00
NH-90 SOF Aviation
© Defensie (Braekevelt)
Shares162

De Europese NAVO-landen en Canada hebben in 2020 hun militaire uitgaven opgevoerd. Dat was een eis van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die ook zijn opvolger Joe Biden -zij het in minder harde bewoordingen- geuit heeft. Tien onder hen hebben intussen het engagement om 2 procent van het bbp uit te geven aan defensie, gehaald. Dat blijkt uit het jaarrapport van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat voorgesteld is. België blijft vooralsnog achterop hinken en staat met 1,07 procent op de voorlaatste plaats.

De defensie-uitgaven zijn een eeuwig discussiepunt binnen de verdragsorganisatie. De NAVO-landen kwamen in 2014 overeen om tegen 2024 de defensie-uitgaven op te trekken tot minstens 2 procent het bbp. Donald Trump uitte herhaaldelijk kritiek op de landen die dat doel nog niet halen, zoals België maar ook Duitsland. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bevestigde vorige maand nog de defensie-uitgaven tot die 2 procent te zullen optrekken.

België haalt de 2 procent-norm vooralsnog niet. Ons land staat binnen de NAVO op de voorlaatste plaats met 1,07 procent van het bbp dat uitgegeven wordt aan defensie, of een bedrag van 4,889 miljard dollar. Luxemburg sluit de rij af.

Bovenaan de lijst staan de Verenigde Staten met 3,74 procent, gevolgd door Griekenland (2,68 procent), Estland (2,33 procent) en het Verenigd Koninkrijk (2,32 procent), zo blijkt uit door de NAVO vrijgegeven documenten.

De VS zijn goed voor 71 procent van het biljoen dollar dat de dertig NAVO-lidstaten wijden aan defensie, terwijl het Amerikaanse bbp slechts 53 procent van het totaal uitmaakt. De Europese lidstaten en Canada hebben gecumuleerde militaire budgetten van ongeveer 311 miljard dollar.

Source: Belga