Twee ontmijners onwel nadat ze obus tot ontploffing brengen

25/04/2021, 08:00
Ontmijner Dovo
Archiefbeeld
Shares407

Twee wandelaars met een metaaldetector hebben zaterdagavond een artilleriegranaat aangetroffen in de buurt van het Fort van Walem. Ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse om de granaat ter plaatse tot ontploffing te brengen. Twee ontmijners raakten daarbij bevangen door CO. 

De wandelaars vonden de artilleriegranaat in de omgeving van de vijver rond het Fort. Na het vinden ervan, begonnen ze deze uit te graven. Het ging om een granaat van ongeveer 1 meter lang en zo’n 125 kilogram, waarvan 25 kilogram aan springstof. Meteen na hun vondst verwittigden de wandelaars zowel de bewaking van het Fort van Walem als de lokale politie van Mechelen-Willebroek. Vooral die laatste kwam massaal ter plaatse. Er werd meteen een veiligheidsperimeter ingesteld.

Schiettunnel

Ook ontmijningsdienst DOVO werd op de hoogte gebracht. Bij hun aankomst werd beslist om de artilleriegranaat te verplaatsen naar het Fort zelf. Dit zodat de ontmijners ze daar tot ontploffing kon brengen. “Het meenemen van de granaat naar hun basis om ze daar te laten ontploffen was niet mogelijk omdat de slagpin nog aanwezig was en deze door de loop der jaren mogelijks onstabiel was geworden”, luidt het bij een bron. De artilleriebom werd daarom naar de schiettunnel in het Fort van Walem gebracht.

“Om dit veilig te kunnen laten verlopen, werd de Antwerpsesteenweg tijdelijk afgesloten voor het verkeer”, vult politiewoordvoerder Dirk Van de Sande aan. In een eerste poging op de bom te laten ontploffen, werd er aanvankelijk een kleine hoeveelheid springstof aangebracht. Die eerste poging zorgde uiteindelijk niet voor het gewenste resultaat en dus ondernam DOVO een tweede poging. Deze keer werd er een iets grotere hoeveelheid springstof aangebracht en volgde er een grotere ontploffing.

Bij die tweede ontploffing raakten twee leden van de ontmijningsdienst bevangen door CO. Zowel een ziekenwagen als de brandweer werden in bijstand gevraagd. De ontmijners werden ter plaatse verzorgd. De brandweer voerde nadien nog metingen uit. Vermoedelijke zullen er mogen nieuwe CO-metingen worden uitgevoerd. Buiten de twee ontmijners raakte niemand anders gewond. Onder meer door de reactie van de wandelaars. Toch wil Natuurpunt bekijk om de situatie aan het Fort veiliger te maken.

Situatie bekijken

“Het Fort zelf is enkel toegankelijk voor wandelaars tijdens geleide bezoeken, maar rond het domein is een wandelpad. Vaak komen hier mensen met metaaldetectors of metaalvissers zoeken naar shrapnels. Dat kan dus tot gevaarlijke situaties zoals deze leiden”, luidt het. “We moeten daarom dringend bekijken of het mogelijk is om hier iets aan te veranderen.” Het Fort van Walem is één van de forten van de Antwerpse Fortengordel dat dienst deed tijdens de eerste wereldoorlog.