Twee Belgische F-16’s en een Franse Rafaele stijgen op voor stuurloze drone die neerstort

1/03/2016, 03:35
Drone onderzoeksinstelling VITO
© UAV Navigation

Een grote Belgische drone van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol is neergestort in het departement Aisne, nadat hij het Franse luchtruim was binnengedrongen. Het toestel heeft geen schade aangericht op de grond.

De drone, een onbemand vliegtuigje met een vleugelwijdte van meer dan 3 meter, was opgestegen vanop het militair vliegveld van Weelde maar daarna verloor VITO de controle. De voorgeschreven veiligheidsprocedure werd vervolgens doorlopen, inclusief de interventie door twee F16’s die opstegen vanaf Kleine Brogel. Zij hebben het stuurloze toestel tijdens zijn vlucht bewaakt tot aan de Franse grens.

De escorte van het onbemande vliegtuig werd vervolgens overgenomen door een Franse Rafaele en vloog twee uur rond in het Franse luchtruim, voor het neerstortte in een veld in Dizy-le-Gros, op een vijftigtal kilometer van Reims.

De onderzoeksinstelling weet naar eigen zeggen niet waarom de drone het contact met het grondstation is kwijtgeraakt. Het toestel is ook geprogrammeerd om bij contactverlies een noodlanding te maken. “Het toestel heeft de noodlanding echter niet uitgevoerd”, klinkt het in een persbericht. Testvluchten met dit type toestel worden voorlopig gestaakt.

Source: Eigen berichtgeving met Belga en VRT