Tien militairen schieten centrum voor mensen met beperking te hulp: “Zonder hen, zaten we diep in de problemen”

27/10/2020, 20:01
Corona: Defensie schiet ter hulp
© Defensie (M. Azoug)

Tien militairen helpen het personeel van een Anderlechtse zorginstelling voor mensen met een beperking. De helft van het personeel is er uitgevallen, zeker zeven bewoners hebben corona, en wie wel nog kan werken is doodmoe. “De zorg is door corona veel zwaarder. Bewoners ontwikkelden psychologische problemen die ze eerder niet hadden.”

29 bewoners van woonzorgcentrum Facere zitten nu al dagen geïsoleerd in hun kamertje. Ze krijgen geen bezoek meer en mogen geen activiteiten meer doen. Dat komt omdat zeker zeven personen positief hebben getest, de rest wacht nog op de uitslag. “Het duurde zes dagen voor we de resultaten kregen van de eerste coronatesten”, legt Florence Van Pottelsberghe uit. Zij is normaal verantwoordelijk voor het dagcentrum, maar omdat de voltallige directie ziek thuis zit, neemt zij de leiding over. “Toen bleek dat zeven bewoners positief waren, hebben we de bewoners in quarantaine geplaatst. Om zeker te zijn dat in die wachtperiode niemand anders besmet raakte, hebben we iedereen nog een tweede keer laten testen. Op die resultaten wachten we  al acht dagen, omdat de labo’s overspoeld zijn.”

Vrijwilligers

Patiënten met hersenverlamming hebben veel zorg nodig. Ze zitten door de aandoening in rolstoel, hebben een mentale beperking of zijn bijvoorbeeld doof. Doordat steeds meer personeelsleden zelf ziek uitvielen, was de zorg steeds moeilijker te garanderen. Van Pottelsberghe: “Het personeel heeft niet allemaal corona, gelukkig. Maar we krijgen het met de overgebleven mensen gewoon niet meer gebolwerkt. We hebben eerst een beroep gedaan op vrijwilligers. Toen zelfs dat niet genoeg bleek, hebben we Defensie om hulp gevraagd.”

Altijd paraat

De militairen kregen afgelopen zaterdagavond telefoon. Zondagochtend stonden ze al bij Facere voor de deur. Sergeant Olivier (29) van de veertiende compagnie is een van de tien militaire ambulanciers die in de ochtend- en namiddagshift meedraaien. “We zijn gemotiveerd en blij dat we hier kunnen helpen”, zegt hij. “Het is anders dan ons normale werk, maar uiteindelijk is dit je taak als militair: klaarstaan om in noodsituaties te helpen. Dat is wat we tijdens de eerste golf ook hebben gedaan: in Luik, Elsene, Bergen …”

Tegelijk voel je dat het ergens knaagt. “Niet dat we het niet graag doen. We zijn er zelfs trots op. Maar we hadden denk ik allemaal gehoopt dat het deze keer niet nodig zou zijn, zeven maanden na de eerste golf.”

Hoe lang de militairen bij Facere zullen blijven werken, is nog niet bekend. Elke week wordt geëvalueerd of de hulp nog nodig is. “Wij hopen alvast zo lang mogelijk”, zegt Van Pottelsberghe. “De druk op ons personeel is zo hoog, dat niemand echt kan uitrusten. Dat de militairen er zijn, kan de rest van het personeel extra ademruimte geven.” Want de zorg is in tijden van corona nog veeleisender geworden: “Bewoners ontwikkelden tijdens de eerste lockdown psychiatrische moeilijkheden, die ze daarvoor nog nooit hadden gehad. Ze hebben er last van dat hun normale leventje ineens helemaal anders is. En intussen is onze psycholoog al weken ziek.”

1.500 militairen

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) kwam de militairen in Facere bedanken voor hun inzet: “Er staan vandaag 1.500 militairen klaar om te helpen waar dat nodig is”, zegt ze. “Woonzorgcentra, rusthuizen en andere instellingen die nood hebben aan hulp vragen die via hun burgemeester. Die moeten de vraag dan doorspelen aan het crisiscentrum. Van daaruit bekijken wij waar we de mensen van Defensie moeten inzetten.”

Momenteel krijgen vijf woonzorgcentra in België al hulp van defensiepersoneel:. het Anderlechtse centrum Facere (10 militairen), rusthuis Les Bosquet in Frameries (1 militair), wzc Bellefleur in Aubange (4 militairen),  OCMW-rusthuis De Ril in Middelkerke (3 militairen) en woonzorgcentrum Paul Demade in Komen-Waasten (4 militairen).