'Terreurverdachten eindejaarsfeesten wilden zich als militairen vermommen'

30/12/2015, 03:13
Belgische militairen op straat

De terreurcel die maandag door het gerecht werd opgerold, is ontstaan binnen de Brusselse motorclub ‘Kamikaze Riders‘. De opgepakte mannen wilden zich als militair verkleden en zich zo tijdens de eindejaarsfeesten mengen onder de menigte. Dat schrijven de kranten van de Persgroep.

De mannen uit Anderlecht waren van plan om een aanslag te plegen op de Grote Markt in Brussel tijdens de eindejaarsfeesten. Volgens de RTBF zou de geplande aanslag “in dezelfde stijl als in Parijs” verlopen. Verschillende kranten melden woensdag dat de twee mannen die werden aangehouden, zijn ge├»dentificeerd als Sa├»d S. (30) en zijn handlanger Mohamed K. (27). Volgens de kranten van Mediahuis zouden de twee al op 25 november in het clubhuis van de motorbende hun plannen hebben beraamd.

Tijdens de huiszoekingen werd naast informatica-apparatuur en propagandamateriaal van IS onder meer ook militaire kledij in beslag genomen. De kranten van De Persgroep schrijven dat de twee mogelijke terroristen daarvan gebruik wilden maken om zich als militairen te vermommen. Op die manier zouden ze zich tussen de massa kunnen mengen hebben zonder argwaan te wekken.

Verder werd bij de huiszoekingen airsoftmateriaal in beslag genomen. Airsoft is een spel waarbij gevechten worden nagespeeld met replica’s van bestaande wapens. Er doen al langer geruchten de ronde dat jihadisten op deze manier trainen in de Ardennen.

Het federaal parket geeft voorlopig geen commentaar over de zaak. De twee verdachten verschijnen donderdagochtend wel voor de raadkamer.

Source: BDN, De Persgroep, Belga