Takuba: Zes Europese landen, waaronder België, sturen samen enkele honderden Special Forces naar Mali

28/03/2020, 11:46
Takuba: Zes Europese landen sturen honderden Special Forces naar Mali

Elf Europese landen hebben vrijdagavond de officiële lancering van de toekomstige troepenmacht Takuba bekendgemaakt, een groepering van Europese ‘Special Operations Forces‘ die de Malinese soldaten moet begeleiden in hun strijd tegen de jihadisten. Tot nu toe hebben zes van de elf landen zich geëngageerd om ook effectief troepen te sturen.

‘Aangezien de veiligheidstoestand in Mali, en bij uitbreiding in de Sahel, nog steeds zorgwekkend is’, steunen Duitsland, België, Denemarken, Estland, Frankrijk, Noorwegen, Nederland, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden ‘de oprichting van een taskforce om de Malinese strijdkrachten bij te staan in de strijd tegen terreurgroepen (…)’, benadrukken de landen in een mededeling.

De Takuba-troepenmacht, die enkele honderden manschappen zal tellen, zal haar operaties deze zomer onder Frans bevel aanvangen in de regio Liptako, die als een toevluchtsoord geldt voor jihadistische groepen, waaronder EIGS (Etat islamique au Grand Sahara).

Naast initiatiefnemer Frankrijk, hebben ook België, Nederland, Denemarken, Estland en Portugal toegezegd. Zweden wacht op groen licht van zijn parlement om zijn deelname te bevestigen. Duitsland en Noorwegen hebben laten weten geen troepen aan Takuba deel te laten nemen.