Stuurt België dit najaar opnieuw F-16's naar Midden-Oosten?

26/05/2020, 08:10
F-16 gevechtsvliegtuig van de Belgische luchtcompnent tijdens opstijgen
© Defensie

Stuurt België vanaf oktober opnieuw F-16’s naar het Midden-Oosten? Irak vraagt hulp in de strijd tegen de restanten van IS. Het verzoek wordt morgen besproken in het parlement.

Vorige woensdag, tijdens een zitting achter gesloten deuren, is het verzoek al een eerste keer besproken door de parlementsleden. Alle partijen zijn het erover eens dat er ook een openbaar debat nodig is over de mogelijke inzet van de Belgische luchtmacht in het Midden-Oosten.

“Het gaat hier om een beslissing die je niet lichtzinnig mag nemen”, laat Peter Buysrogge, de defensiespecialist van de N-VA, weten. “Zeker in een periode waarin ons land bestuurd wordt door een minderheidsregering vinden we het belangrijk dat het parlement uitvoerig gehoord wordt over deze missie.” Sp.a’er Kris Verduyckt vraagt dat niet alleen de minister van Defensie Philippe Goffin (MR) en de Belgische legerleiding het dossier komen toelichten. Hij wil ook premier Sophie Wilmès (MR) horen. Verduyckt: “De situatie in het Midden-Oosten is onzeker. In Irak strijden de VS en Iran om invloed. In Syrië zijn Turkije en Rusland slaags. Wat gaan wij daar doen?”

Het idee is om vanaf oktober een jaar lang vier Belgische F-16’s te stationeren op de militaire luchthaven van Azraq in Jordanië. Die deed eerder al dienst als uitvalsbasis voor de Belgische luchtmacht. Tussen 2016 en 2019 namen eerst zes en later vier Belgische F-16’s deel aan de internationale luchtoorlog tegen IS. Vanuit Jordanië voerden de gevechtsvliegtuigen 991 missies uit tegen de terreurgroep in Irak en Syrië. Begin 2019 werd de operatie stopgezet, kort voordat de ‘totale overwinning’ was uitgeroepen. Van het zogenaamde kalifaat bleef niets over. Ondertussen is duidelijk dat IS niet helemaal verslagen is.