Stoelendans bij Defensie: nieuwe kopstukken voor marine en luchtmacht, generaal Marc Thys nieuwe nummer twee van het leger

28/08/2020, 08:00
Le général-major Marc Thys (À droite)
© Défense
Shares530

Verschillende hoge ambtenaren in het leger hebben een andere functie gekregen, waaronder ook een nieuwe ‘nummer twee’ van het leger: generaal-majoor Marc Thys. Dat heeft de nieuwe chef Defensie, admiraal Michel Hofman, donderdagavond aangekondigd in een communicatie aan het personeel, die Belga kon inkijken.

De wijzingen werden beslist in overleg met minister van Defensie Philippe Goffin.

De lucht- en marinecomponenten zien het vertrek van hun huidige commandanten tegemoet, respectievelijk generaal-majoor Frederik Vansina en divisie-admiraal Wim Robberecht. Zij zullen worden vervangen door generaal-majoor Thierry Dupont en door kapitein-ter-zee Jan De Beurme, die zal worden aangesteld in de graad van flottieljeadmiraal.

Generaal-majoor Marc Thys is momenteel nog het hoofd van het “transitieteam”, dat in september werd opgericht om de talrijke uitdagingen waarmee Defensie de komende jaren op het gebied van personeel, uitrusting en infrastructuur wordt geconfronteerd, aan te pakken. Hij wordt vicechef Defensie (VCHOD).

Luitenant-generaal Claude Van de Voorde, die al drie jaar directeur is van de militaire inlichtingendienst Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), wordt permanent Belgisch vertegenwoordiger bij het Militair Comité van de NAVO.

Kolonel Vincent Descheemaeker, die aan het hoofd staat van het “Special Operations Command” (SOCOM), wordt aangesteld als adjunct-stafchef Operaties en Training (DACOS O&T) en krijgt de rang van brigadegeneraal toegewezen. “Voorlopig zal hij deze functie vervullen naast zijn huidige functie van directeur van SOCOM”, specificeert defensie.

Luitenant-generaal Jean-Paul Claeys wordt directeur-generaal Human Resources (DGHR), die zich bezighoudt met het beheer van het personeel van Defensie. Hij volgt luitenant-generaal Jan Hennes op, die op 1 januari 2021 met pensioen gaat.

Source: Belga