Stafchef Defensie: Opgelucht dat er geen andere slachtoffers waren

20/06/2021, 19:03
L'amiral Michel Hofman
Michel Hofman (2016) - © Photo News
Shares101

De stafchef van Defensie, Michel Hofman, reageert opgelucht dat er geen andere slachtoffers waren, nu de voortvluchtige, gewapende militair Jürgen Conings – die concrete plannen zou hebben gehad om een aanslag te plegen – dood is teruggevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Dat laat hij weten in een gezamenlijke mededeling met minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

“Helaas is dit niet de uitkomst waarop Defensie had gehoopt. Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn partner, zijn familie en zijn naasten die iemand hebben verloren die hun dierbaar was”, aldus Hofman. “Toch was ik enigszins opgelucht toen ik vernam dat er geen andere slachtoffers waren.”

Hofman bedankt voorts “iedereen die bij het onderzoek betrokken was en in het bijzonder de magistraten, de federale politie en zeker de militairen”.

Ook Dedonder betuigt haar medeleven met het gezin van Conings en is “alle diensten die de voorbije weken intens hebben samengewerkt aan dit dossier, over de verschillende departementen heen, enorm dankbaar voor hun werk en inzet in het belang van de veiligheid van ons land en zijn burgers”, zegt ze. “Met de vondst van het lichaam komt er een einde aan vijf weken onzekerheid en dreiging.”

Structurele problemen

De minister benadrukt dat ze de voorbije weken samen met Hofman extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen. “Een eerste intern onderzoek, uitgevoerd door de inspecteur-generaal, legt enkele structurele problemen binnen Defensie bloot, die zo snel als mogelijk zullen worden aangepakt”, zegt ze. “We zullen alle maatregelen nemen om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te vermijden. Daarnaast werken we een duidelijk kader uit om te reageren tegen extremistische ideologieën binnen Defensie.”

Tegen eind juni wordt een rapport van het Comité I – de toezichthouder op de inlichtingendiensten – over de zaak verwacht. “Daarnaast werkt Defensie in volle transparantie mee aan het lopende gerechtelijk onderzoek”, aldus nog Dedonder.