Spionagesatelliet gelanceerd die extreem scherpe foto’s zal leveren aan Belgisch leger

30/12/2020, 11:07
Sateliet
Shares182

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana is dinsdag een Russische Sojoez-draagraket gelanceerd. De lading bestaat uit een Franse spionagesatelliet die ook beelden zal leven aan andere Europese legers, waaronder het Belgische.

De Sojoez T-A, aangevuld met een baaninjector van het type Fregat, werd met een dag vertraging vanwege ongunstige weersomstandigheden, om 17.42 uur Belgische tijd gelanceerd. De meegevoerde Franse satelliet CSO-2 moet net iets minder dan een uur na de start loskomen van de Fregat en in een zon-synchrone baan op 480 km hoogte komen.

Extreem scherpe foto’s voor België

De 3,5 ton wegende CSO-2 satelliet is gebouwd voor het Franse ruimtevaartbureau CNES en het ministerie van Defensie. De kunstmaan beoogt defensie- en veiligheidsdoeleinden. Ze kan in het zichtbare en infrarode spectrum extreem scherpe foto’s nemen, dag en nacht, en in alle weersomstandigheden. Die beelden zullen ook ten dienste staan van andere Europese legers zoals het Belgische.

Industriële hoofdaannemer was Airbus Defence and Space, Thales Alenia Space leverde het optische instrument. De CSO-1 ging in december 2018 de ruimte in. Het tuig leverde – ook aan België – foto’s met een zeer hoge resolutie. Er komt nog een derde exemplaar, ook met een levensduur van tien jaar. De groep CSO-satellieten moet het systeem van Franse spionagesatellieten Helios-2A en 2B vervangen.

Het is de tiende en laatste lancering door het Europese lanceerbedrijf Arianespace dit jaar, waarvan vijf keer een Sojoez, een draagraket uit de middenklasse. Het was ook al de 25ste start van een Sojoez vanop de Europese ruimtehaven in Frans-Guyana. Dit jaar werden vanaf de lanceerbasis in Zuid-Amerika zeven raketten gelanceerd.

Source: Belga, ESA