Special Operations Forces strijken neer in de Kempen tijdens grootschalige helikopteroefening 'Swift Blade 2020'

11/03/2020, 01:10
Special Operations Forces strijken neer in de Kempen tijdens grootschalige helikopteroefening 'Swift Blade 2020'
© Cuppens

Tussen 14 april en 1 mei 2020 organiseren de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht en de Belgische Luchtmacht samen de grootste militaire helikopteroefening in Europa voor 2020. Deze oefening kreeg de naam Swift Blade 2020.

In totaal nemen meer dan 2000 militairen uit 14 van de 27 EDA-landen deel aan de oefening. (EDA = European Defence Agency). Gedurende drie weken zullen 35 helikopters, 2 C-130’s, 2 F-16’s en een onbemand verkenningsvliegtuig optreden in alle niveaus van het inzetspectrum. De trainingsgebieden liggen verspreid over beide landen.

In de complexe wereld waarin we leven is Europese defensiesamenwerking van toenemend belang voor het behoud van vrede en veiligheid.

De veiligheids-situatie vraagt daarbij om eenheden die op zeer korte termijn in internationaal verband ontplooibare interoperabiliteit en het vermogen om snel gezamenlijk op te treden wanneer de situatie daarom vraagt, om te beschermen wat ons dierbaar is: onze vrede en vrijheid.

Tijdens Swift Blade oefenen de deelnemers in meerdere realistische scenario’s. In militaire termen gaat het daarbij over (grond)luchtverdediging, het verplaatsen van grondtroepen, medische evacuaties en inzet van Special Operations Forces.

Een deel van de activiteiten zal ook plaatsvinden rond het vliegveld Weelde.

Source: NNieuws