Socialisten en Groenen verzetten zich tegen nieuwe F-16-missie boven Syrië

4/06/2020, 10:31
Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen bij avondval
© Defensie

Als de regering in de strijd tegen IS opnieuw F-16’s wil inzetten boven Syrië en Irak, dan zal dat met een door Vlaams Belang gesteunde meerderheid moeten gebeuren. Groen, SP.A, PS en Ecolo geven geen goedkeuring voor een missie boven Syrië.

In de Kamercommissie Defensie wordt vanochtend gestemd over de terugkeer van Belgische F-16’s naar het Iraakse en Syrische luchtruim om van daaruit de strijd tegen IS te hervatten. Eind 2017 keerden de laatste F-16’s terug vanuit Jordanië, vanwaar ze die missie uitvoerden. La Libre meldt dat PS en Ecolo tegen een nieuwe missie zijn. Aan Vlaamse kant bevestigen Groen en SP.A aan De Standaard dat ze afblokken.

‘We hebben met Ecolo-Groen een reeks amendementen ingediend. We hebben vooral een probleem met de operatie in Syrië. Daarvoor ontbreekt een VN-mandaat. De defensiestaf heeft tijdens de commissiezitting op 27 mei zelf toegegeven dat het juridisch kader “minder robuust” is dan in 2016’, zegt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt. ‘Het gaat ook over de geloofwaardigheid van ons land: België is lid van de VN-Veiligheidsraad en moet zeker in deze chaotische tijden het goede voorbeeld geven. Het internationaal recht staat al enorm onder druk, moet België dan bijdragen tot de juridische willekeur?’