Slechts negentien vrouwen weerhouden als kandidaten voor Belgische Special Forces

30/08/2019, 01:38
Belgische special forces van het Special Operations Regiment

Ruim dertig vrouwelijke soldaten hebben zich kandidaat gesteld om deel uit te maken van de Special Forces, de meest gesloten eenheid binnen het Belgisch leger. Maar slechts negentien kandidates werden weerhouden, klaagt een militaire vakbond vrijdag aan. Defensie verzekert dat de procedures zijn gerespecteerd.

De Special Forces zijn hypergetrainde militairen die op elk moment ingezet kunnen worden voor elk type operatie. De groep is niet a priori ontoegankelijk voor vrouwen – net zomin als de andere functies binnen het leger – maar in de praktijk zijn er vandaag geen vrouwen bij actief omwille van de bijzonder zware fysieke vereisten.

Defensie lanceerde een interne oproep richting de vrouwen in het leger om een zogenaamd “Deep Development Team” (DDT) in het leven te roepen. Die zal bestaan uit operationele leden en instaan voor “het humane aspect tijdens bijzondere operaties”. Er kwamen 33 kandidaturen binnen. Negentien daarvan werden weerhouden.

Volgens de liberale legervakbond VSOA-Defensie werden bepaalde kandidaten afgewezen om louter administratieve redenen en werd geen rekening gehouden met het potentieel van de betrokkenen. Defensie zegt dat alle 33 kandidaturen werden behandeld zoals elke andere kandidatuur na een interne oproep.

Source: Belga