Sea King gaat met pensioen: 1.757 personen gered tijdens 3.309 reddingsmissies, aanstaande donderdag allerlaatste vlucht

16/03/2019, 08:00
Belgische Sea King tijdens een reddingsactie

Op donderdag 21 maart vindt de afscheidsvlucht van de gekende Sea King-helikopter van de Belgische luchtcomponent plaats. De Sea King ‘RS-05’, de laatste van de vijf Sea Kings die nog operationeel is, zal die dag de hele kustlijn van Knokke tot De Panne overvliegen, bij wijze van afscheid. Dat maakt Defensie bekend.

Met de vlucht komt er een definitief einde aan 43 jaar dienst van de Sea King-helikopters. De helikopters van het 40ste Smaldeel in Koksijde zijn bij het grote publiek vooral gekend als zoek- en reddingshelikopter, “hoewel het takenpakket veel ruimer was”, aldus Defensie. Opmerkelijke reddingsoperaties en de televisieserie “Windkracht 10” maakten de helikopters en hun bemanningen “vermaard tot ver buiten onze landsgrenzen”.

Sinds hun ingebruikname in 1976, vlogen de vijf toestellen samen bijna 60.000 vlieguren bij elkaar. Daarbij voerden ze 3.309 reddingsmissies uit. “In totaal redden onze bemanningen 1.757 personen uit vaak benarde omstandigheden”, klinkt het nog in een persbericht. “De helikopter is onlosmakelijk verbonden met onze Belgische kust”, aldus nog Defensie. “Tijdens deze laatste vlucht zal een bemanningslid een herinneringsvlag, met daarop de eindbalans van 43 jaar dienst, samen met de burgemeester (of zijn afgevaardigde) op het strand van elke kuststad of -gemeente planten.” In december voerden drie Sea King-helikopers al een allerlaatste formatievlucht uit boven Oost- en West-Vlaanderen.

De nieuwe NH-90-helikopters nemen de reddingsopdracht integraal over van de Sea King. De NH-90 kan ook ingezet worden voor maritieme operaties vanop de fregatten van de marine.

Source: Belga