« SAR-helikopter zocht drie uur lang naar verongelukte para »

2/03/2018, 09:41
Special Forces en Para-Commando's tijdens een nachtsprong op grote hoogte
© Belgian Defence News

De paracommando die dinsdagavond verongelukte in het Amerikaanse Arizona, overleed nadat hij tijdens een parachutesprong op grote hoogte bewusteloos was geraakt. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws. De krant schrijft nog dat de man deel uitmaakte van de Special Forces.

Met tweehonderd man is het Belgisch leger sinds 13 februari op trainingsmissie in Yuma, een stadje middenin de woestijn. De special forces en pathfinders van de paracommando’s oefenen tijdens zulke missies jaarlijks hun sprongen.

Dinsdag om 19 uur steeg een militair vliegtuig daar op voor een nachtsprong. De militairen oefenden sprongen vanop grote hoogte, zo weet de krant. Tijdens de daling zou de verongelukte para het bewustzijn verloren hebben. Vermoedelijk klapte zijn valscherm wel uit, dat gebeurt immers automatisch wanneer deze op een bepaalde hoogte nog niet handmatig werd geopend, maar kwam hij alsnog verkeerd neer. Defensie kon nog geen commentaar geven over de omstandigheden van het ongeval. « We wachten de conclusies van het onderzoek af », klinkt het.

Pikdonker
De makkers van de para die in moeilijkheden kwam, hadden pas na de landing door dat hun collega vermist was. « Je moet je voorstellen: het is tijdens zo’n sprong pikdonker. Je ziet en hoort elkaar niet », zegt een militair. « Na de landing komt iedereen bij elkaar en moeten we koppen beginnen te tellen. » Toen bleek dat één militair niet in de groep was, is een zoektocht gestart. Een helikopter zocht zo’n drie uur naar het lichaam van de parachutist.

De dood van de para komt hard aan in militaire kringen. « Ook al wéét je dat er zelfs bij oefeningen altijd iets mis kan gaan. Het gebeurt regelmatig dat iemand gewond geraakt. De ‘special forces’ zijn in regel goed getraind, maar er is altijd een risico. Zeker bij zo’n nachtsprong – toch gevaarlijker dan een sprong bij dag. »

Source: Het Laatste Nieuws