Sander Loones (N-VA) legt eed af als minister van Defensie

13/11/2018, 10:54
Sander Loones legt bij Koning Filip eed af als minister van Defensie
© Defensie - Azoug

N-VA’er Sander Loones heeft bij koning Filip de eed afgelegd als minister van Defensie en Ambtenarenzaken. De 39-jarige Loones volgt in die functie zijn partijgenoot Steven Vandeput op, die na nieuwjaar burgemeester van Hasselt wordt. Ook premier Charles Michel was voor de eedaflegging naar het paleis in Brussel afgezakt.

De 39-jarige Loones zetelt sinds 2014 in het Europees parlement en is ondervoorzitter van N-VA. Daarvoor was de West-Vlaming al aan de slag bij de N-VA-studiedienst, waar hij vijf jaar geleden nauw betrokken was bij de federale regeringsonderhandelingen. Loones volgt Steven Vandeput op, die na Nieuwjaar in functie treedt als burgemeester van Hasselt.

De 39-jarige Sander Loones wordt de jongste minister in de regering-Michel. Enkel staatssecretaris Zuhal Demir is iets jonger. Loones is afkomstig uit kustgemeente Oostduinkerke, een deel van Koksijde, waar hij nog woont. In oktober trok hij de N-VA-lijst in Koksijde.

Dat hij minister Vandeput zou opvolgen, had zijn partij al vorige week aangekondigd. Vandeput gaat zich de komende weken voorbereiden op zijn burgemeesterschap in Hasselt. Loones wordt in het Europees Parlement opgevolgd door de 28-jarige Ralph Packet uit Tervuren, de vroegere voorzitter van Jong N-VA.