Respectloos: "Het is geen verdoken zerkje, maar een ereperk met oud-strijdersgraven dat ze willen verwijderen”

19/11/2019, 07:21
Ereperk met oud-strijders wordt verwijderd in Winksele-Dorp (Herent)
© D. Vertommen

De gemeente Herent gaat verschillende graven van oud-strijders op het kerkhof van Winksele-Dorp opruimen en verwijderen. Schandalig, vindt de Nationale Strijdersbond. “Ons hart bloedt”, zegt voorzitter Leon De Turck. “Overal liggen gemeenten op de loer om die graven te ruimen als niemand de concessie betaalt. Er is geen respect voor de strijders van toen.”

Je kan er niet naast kijken als je het stemmige kerkhofje van Winksele-Dorp binnenkomt. Op het perkje met de Belgische vlag staan blauwe bollen op verschillende graven van oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog. De gemeente heeft ze erop gezet om te zeggen dat de termijn verstreken is voor nabestaanden om te reageren. En dat de graven dus verwijderd zullen worden.

“Ik kan het niet geloven”, zegt Roger Tielemans van de Nationale Strijdersbond. “Het gaat hier niet om één grafzerkje ergens verdoken in een rij waar ze vanaf willen, maar om een ereperk met oud-strijdersgraven.”

De graven staan hier en daar scheef en zijn vervallen verklaard. Nochtans staan er bij een deel verse chrysanten. Volgens de gemeente zullen de graven in de loop van volgend jaar verwijderd worden. “Er komt een monument in de plaats”, laat het gemeentebestuur weten.

Gebrek aan respect

“Het klassieke recept”, zegt Leon De Turck, de voorzitter van de Nationale Strijdersbond. “Jaja, we gaan een monumentje zetten, zegt zo’n burgemeester dan. Intussen zijn de graven weg om plaats te maken voor nieuwe graven, urnevelden, zitbanken of wat dan ook. En dan is het nog maar de vraag of dat monumentje er dan uiteindelijk ooit komt.”

Volgens De Turck moet de oud-strijdersvereniging “overal in Vlaanderen” aan de rem trekken of tussenkomen. In onder meer Bekkevoort zullen de graven ook worden verwijderd, en komt een herdenkingsmonument in de plaats. De reden is bijna altijd dezelfde: de graven zijn vervallen en niemand betaalt de concessie omdat er geen nabestaanden meer zijn.

“Het is een gebrek aan respect, meneer”, zegt De Turck. “Het gaat om mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid. Die verdienen het niet om weggegraven te worden met het machien van de technische dienst. Wat gebeurt er dan trouwens met die skeletten? Ik durf er niet aan te denken. Ga je me nu echt vertellen dat niémand van de gemeente die graven wat proper kan houden?