Repatriëring IS-moeders en kinderen uit Syrië kostte Defensie 1,7 miljoen euro

29/09/2021, 12:02
Airbus A321 van de Belgische luchtcomponent
© Defensie
Shares143

De repatriëring van de IS-moeders en hun kinderen uit een Syrisch kamp naar ons land heeft Defensie 1,7 miljoen euro gekost. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) geantwoord op een schriftelijke vraag van Kamerlid Theo Francken (N-VA).

De zes vrouwen en hun tien kinderen werden half juli uit het kamp in het noorden van Syrië gerepatrieerd. Na hun aankomst werden de zes moeders naar de gevangenis gebracht – vier naar een Waalse en twee naar een Vlaamse. Vijf van de zes vrouwen werden al bij verstek veroordeeld tot de maximumstraf van vijf jaar. Tegen de zesde liep een internationaal aanhoudingsbevel. De verwachting was dat zij voor het einde van het jaar voor de strafrechter zou verschijnen.

Francken, een notoire tegenstander van de repatriëring, wilde van de minister weten wat het kostenplaatje bedroeg van de operatie. De meerkost komt volgens minister Dedonder neer op 1,7 miljoen euro. Daaronder vallen onder meer de vergoedingen van het personeel, de voeding en hun onderdak, de huurvoertuigen en communicatie-uitgaven. De chartervluchten werden georganiseerd en betaald door Buitenlandse Zaken en vallen dus niet onder die 1,7 miljoen euro.

Source: Belga