Regering geeft groen licht: “Voor het eerst in 20 jaar zullen militairen vanaf 2022 meer gaan verdienen”

12/10/2021, 14:50
Belgische soldaat met pistool in beenholster
© Bn Istar
Shares520

De federale regering heeft tijdens het begrotingsconclaaf het licht op groen gezet voor een “aanzienlijke verhoging” van de salarissen van de Belgische soldaten. Dat meldt PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne. “Voor het eerst in 20 jaar zullen de militairen vanaf 2022 meer gaan verdienen”, benadrukt zijn partijgenote en minister van Defensie Ludivine Dedonder.

“Een sergeant-majoor met 12 jaar dienst zal zijn of haar salaris tegen het einde van de legislatuur zien stijgen met 338 euro bruto of ongeveer 203 euro netto. Een onderofficier met 25 dienstjaren zal zijn of haar salaris zien stijgen met 520 euro bruto of ongeveer 312 euro netto. Zo krijgen de duizenden mannen en vrouwen die dag en nacht de veiligheid verzekeren van alle Belgen en onze internationale partners eindelijk de erkenning die ze verdienen”, licht Dermagne toe.

Zijn partijgenote Ludivine Dedonder heeft sinds haar aantreden meer dan eens benadrukt dat ze de prioriteiten wilde omdraaien, met dus een heroriëntering van de middelen naar het personeel. “Het heeft geen zin om steeds efficiëntere uitrusting te hebben, zonder getrainde en gemotiveerde soldaten om ze te gebruiken”, vult Dermagne aan. Met de loonsverhoging die nu werd beslist, heeft de regering die koers bevestigd, luidt het.

Budgettair groeipad

Volgens minister Dedonder zal de inkomensverhoging volledig op kruissnelheid zijn in 2024. Ze wordt integraal gedekt door het bestaande defensiebudget en komt neer op 150 miljoen euro op kruissnelheid. Daarvan wordt 100 miljoen euro, of twee derde, aangewend om de wedden te verhogen. 50 miljoen euro zal onder de vorm van toelagen worden uitgekeerd aan het militair personeel van Defensie. Vanaf 2025 zullen de militairen ook hun pensioenen zien stijgen.

De inkomensverhoging komt er zonder aan het budget voor functionering en operaties te raken. Defensie blijft de komende jaren zijn budgettair groeipad volgen, zoals voorzien in het regeerakkoord, belooft de minister. Ze heeft het over een groeipad van meer dan een miljard euro. Daar komt nog 24,1 miljoen euro bovenop voor cyber, maar ook 100 miljoen euro voor de Kwartieren van de Toekomst en 60,0 miljoen euro voor uitgaven in het kader van cyber, een logistieke hub en energetische renovaties.

Source: Belga