Reddingshelikopter van defensie rukt uit voor surfer in problemen

22/06/2021, 19:29
NH-90 reddingshelikopter van defensie
© Defensie
Shares278

Een surfer kwam dinsdag kort na de middag in de problemen aan de Oostelijke Strekdam in Oostende. De hulpdiensten werden verwittigd door zijn collega-surfer, waarop de ‘procedure drenkeling’ werd opgestart. Meerdere reddingsboten en de NH90-reddingshelikopter zetten koers richting de Halve Maandijk.

Ook de brandweer kwam ter plaatse met een sloep om de surfer op te pikken. “Toen onze boot te water was gelaten en ook de andere varende reddingsdiensten waren aangekomen, zoals de scheepvaartpolitie en kustwacht, bleek de surfer net op eigen kracht aan wal geraakt met behulp van zijn vriend. Het duo was vrij ver van de branding aan het surfen en op een gegeven moment moet één van hen zijn surfplank verloren zijn”, zegt Dries Van der Veken, postoverste van de brandweer van Oostende.

“De surfplank belandde tussen de grote rotsblokken van de strekdam, gestuwd door een felle noordoostenwind en vrij hoge golven. Als persoon wil je daar absoluut niet tussen terechtkomen, want het zou fataal kunnen aflopen. Gelukkig raakte de surfer niet gewond en is hij allicht via het strand terug gezwommen”, gaat Van der Veken verder. Pas bij laag water zal de brandweer de surfplank gaan oppikken, want bij hoogtij is dat te gevaarlijk.”De surfers betroffen Franstaligen die de omgeving wellicht niet goed kennen. Het is hoe dan ook een slecht idee om in de buurt van de strekdammen te surfen. De zee kan er erg wild en onvoorspelbaar tekeer gaan”, besluit de postoverste.

Source: Knack West-Vlaanderen (BB)