Reddingshelikopter Koksijde brengt eresaluut aan gestorven militair (40): “Bjorn, we vergeten je nooit”

3/09/2020, 16:35
NH-90 SAR-heli van de luchtmachtbasis Koksijde
© Tom Brinckman - Hangarflying
Shares1.7k

Voor en in de Sint-Tillokerk werd donderdag afscheid genomen van Bjorn de Staercke die vorige week plots overleed. Dat gebeurde met militaire eer, want de Izegemnaar was beroepshalve vliegveldbrandweerman op de basis in Koksijde.  Net voor de kist met het stoffelijk overschot werd binnengedragen, vloog op 300 voet de NH90 (de opvolger van de Seaking) bij wijze van eresaluut over de kerk. Een kippenvelmoment.

Omdat de regie van de uitvaartplechtigheid in de Sint-Tillokerk volledig in militaire handen was, vond op vraag van de familie woensdagavond in de Izegemse brandweerkazerne ook al een afscheidsmoment plaats. Bjorn maakte namelijk ook met hart en ziel deel uit van de vrijwillige brandweer. Uitgerekend de collega’s van zijn eigen sectie werden vorige week woensdag opgeroepen om de deur te openen van zijn appartement, waar Bjorn onverwacht overleden was.

Diepe krater

Korporaal Annelies Vandenbrande schetste de militaire loopbaan van de overleden Izegemnaar. “Geïntrigeerd door je opa besloot je beroepsmilitair te worden, maar eigenlijk startte je carrière al toen je bij de scouts ging. Van de veldartillerie in Brasschaat ging het naar de luchtartillerie. Geregeld trok je ook op buitenlandse missie, onder andere naar Afghanistan. Toen er op de basis in Koksijde een vacature was voor vliegveldbrandweerman twijfelde je niet. Ook daar was je inzet ongezien.”

Ook adjudant Jan Decoene, manager van de brandweerlui op de basis in Koksijde, had alleen woorden van lof. “In 2016 kwam je bij ons. Altijd opgewekt, een echte teamspeler, professioneel tot en met. Kleding en materiaal, het moest altijd tip-top in orde zijn. Op je examen voor sea-commander blies je de jury omver met je kennis. Die gaf je ook graag en vol overgave door aan de nieuwe brandweermannen aan wie je les gaf. Jouw dood slaat een diepe krater, nooit zullen we je vergeten.”

Eresaluut

De afscheidsplechtigheid in de kerk werd afgesloten met de Brabançonne. Dezelfde militairen die de kist voor de plechtigheid op de schouders namen, brachten Bjorn ook terug naar buiten. Leden van de Verenigde Brandweer Muzikanten West-Vlaanderen brachten als afsluiter nog een eresaluut. Het zoveelste pakkende moment, niet in het minst voor de familie. Bjorn de Staercke laat twee kinderen na.