Premier Michel pleit voor meer Europese samenwerking op vlak van defensie

14/07/2019, 02:50
Internationale defensie-samenwerking
© Defensie

Charles Michel heeft na het militair defilé naar aanleiding van de Franse nationale feestdag gepleit voor “meer samenwerking op vlak van defensie”. De Franse president Emmanuel Macron had de Belgische premier samen met andere Europese staatshoofden en regeringsleider uitgenodigd voor de Franse nationale feestdag, waarvan de parade in het teken stond van de Europese militaire samenwerking. Onder impuls van de Franse president startten negen Europese landen een jaar geleden met een “Europees interventie-initiatief”. Die negen landen – naast Frankrijk gaat het om België, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland, Estland, Spanje, Portugal en Finland – hadden vandaag in Parijs allemaal een delegatie in het defilé.

Na afloop van de parade sprak premier Michel van een “emotioneel defilé”. “In de toekomst worden we geconfronteerd met fundamentele uitdagingen voor de vrede, voor de strijd tegen terreur en voor onze fundamentele mensenrechten”, zei hij. Daarom is er volgens hem nood aan meer samenwerking op vlak van defensie, “op het Europese niveau, maar ook in het kader van de NAVO”.

Michel zegt dat er “de laatste jaren al veel vooruitgang geboekt” is. “Er zijn nogal wat politieke impulsen geweest en verschillende landen hebben zich gemobiliseerd”, zegt hij. Volgens de premier is er echter nood aan een gemeenschappelijke strategie op politiek en diplomatiek vlak. “En daarvoor zijn ook operationele capaciteiten nodig”, klinkt het. “Als men de veiligheid, stabiliteit en de democratie wil verzekeren, dan moet men de middelen ter beschikking stellen om die doelen te bereiken.”

Source: Belga