Piloot Belgische F-16 in Leeuwarden liep beenbreuk op

1/07/2021, 20:19
belgische-f-16-ongeval-leeuwarden-schietstoel

De Belgische piloot die zijn schietstoel heeft moeten gebruiken bij de opstart van zijn F-16 in het Nederlandse Leeuwarden, heeft een beenbreuk opgelopen. Hij ligt nog in het ziekenhuis. Het technisch lid van het Belgische detachement heeft het ziekenhuis intussen verlaten. Dat meldt Defensie in een update.

Het incident gebeurde bij het opstarten van het gevechtsvliegtuig op de vliegtuigparking. Om een nog onduidelijke reden ging de motor op volle kracht draaien, legde generaal-majoor Thierry Dupont, de commandant van de Belgische luchtmacht, eerder al uit. Het toestel kreeg meteen een grote snelheid. Toen hij zag dat hij niet meer kon stoppen, maakte de piloot gebruik van zijn schietstoel. Daarna botste het toestel tegen een uit containers geprefabriceerd gebouw.

De piloot raakte gewond aan het been. Na behandeling van een beenbreuk is de piloot nog steeds gehospitaliseerd, meldt Defensie. Het technisch lid van het Belgische detachement kon het ziekenhuis intussen verlaten en is opnieuw bij het detachement in Leeuwarden.

De Nederlandse Koninklijke Maréchaussée, de Nederlandse vliegveiligheidsdiensten en de Belgische militaire vliegveiligheidsdienst voeren een onderzoek naar de oorzaak van het incident. Het ongeval gebeurde tijdens de ‘Weapons Instructor Course’ in Leeuwarden, een internationale opleiding met deelnemers uit België, Nederland en Noorwegen. De Belgische luchtmacht is ter plaatse met vijf toestellen, vier cursisten, vier instructeurs en ondersteunend personeel, aldus Defensie.

Source: Belga