Para's herdenken twee gesneuvelden van Operatie Caliban

5/09/2019, 03:05
Belgische para's tijdens een sprong
© Defensie

Deze zaterdag vindt aan de Bunkerstraat in Oudsbergen een speciale herdenking plaats. Vijftig internationale parachutisten zullen in de namiddag uit een historisch vliegtuig springen en herdenken zo Luitenant Limbosch en Sergeant Melsens, die tijdens WO II sneuvelden.

De twee gesneuvelden kwamen om het leven bij de Operatie Caliban. Het was 8 september 1944 en op dat moment hadden de geallieerden het Duitse leger een paar mokerslagen toegediend. De Duitsers trokken zich dus terug en kwamen door België. Samen met een aantal andere soldaten werden Limbosch en Melsens met parachute gedropt in de buurt van Gruitrode en Peer. Het was hun taak om te berichten over de versterkingen die de vijand richting front zou sturen. Limbosch werd echter ontdekt in Peer en stierf na een schot in zijn hart. Melsens nam het commando over en overleed twee dagen na zijn voorganger na een gevecht in Meeuwen.

De herdenking wordt georganiseerd door de stad Peer en de gemeente Oudsbergen. Deze verloopt in samenwerking met de Belgische SAS, de 10de Wing, de Nationale Vriendenkring Paracommando/Regionales Limburg en Leopoldsburg. Als de weersomstandigheden goed zijn, zullen er twee ‘drops’ plaatsvinden: om 14.30 en om 15.30 uur. Je kan de parachutisten live aan het werk zien in de velden langs de Bunkerstraat in Oudsbergen (vlakbij Erpekom, tussen knooppunt 3 en 4 van het Fietsroutenetwerk).

Source: Het Laatste Nieuws