Paracommando's hernemen opleidingsmissie voor speciale troepen van Nigerese leger

17/02/2020, 02:19
Para-commando's van het 2de bataljon commando's van Flawinne tijdens Operatie New Nero in Neger
© Defensie

Begin februari heeft het Belgische leger zijn opleidings- en vormingsmissie ‘New Nero‘ in het Nigerese Maradi hernomen. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen.

Tot midden mei leiden ongeveer zeventig militairen, voornamelijk paracommando’s van het 3de bataljon parachutisten van Tielen, er de opleiding van een bataljon speciale troepen van het leger van Niger. Die moeten vervolgens ingezet kunnen worden in de strijd tegen jihadistische groeperingen in eigen land, Mali en Burkina Faso.

Voorlopig gaat het om een ‘light’ missie, omdat de Nigerese autoriteiten nog niet het volledige kader en alle materiaal voorzien hebben dat bij de missie komt kijken. In het kader van operatie New Nero in Niger leidden Belgische militairen eerder al zowat 1.200 collega’s uit Niger op.

De federale regering besliste vorig jaar om de missie ook in 2020 verder te zetten. Die werd toen uitgevoerd door paracommando’s van het 2de bataljon commando’s van Flawinne. Door de operatie New Nero is er voortdurend een tachtigtal Belgische militairen in Niger gestationeerd.

Belga