Operatie Red Kite: Belgisch leger evacueerde tot nu toe 441 mensen

23/08/2021, 08:02
REDKITE-2

Vandaag voert het Belgisch leger opnieuw twee evacuatievluchten uit in de hoop Belgen uit Afghanistan mee te nemen. “Maar het grote probleem is dat mensen wel tot vlak bij de poort van de luchthaven geraken, maar niet binnen.”

Sinds de start van reddingsoperatie Red Kite heeft het Belgisch leger tot nu toe 441 mensen geëvacueerd. Zondag ging het om 175 mensen, onder wie 136 Belgen. Zaterdag waren het 250 mensen, onder wie 93 Belgen. Vrijdag waren het er slechts 16.

Voor de achterblijvers wordt de toestand met de dag dramatischer. “Er zijn hier mensen doodgeschoten aan de poort, ik laat mijn kinderen niet doodgaan”, zegt de Belgische Afghaan Hakim (een schuilnaam) die al verschillende keren probeerde in de luchthaven te geraken. “Zolang wij geen contact hebben met Belgische soldaten is het onmogelijk. Ik geef het op. Van de Belgische ambassade horen we niks.”

Een van de poorten naar de luchthaven is gesloten, en niemand kan zeggen wanneer die weer opengaat. Het gevolg is dat de chaos aan de andere poort nog groter is geworden. Gisterochtend overwoog het Belgische leger zelfs de vier geplande vluchten te schrappen omdat het erop leek dat niemand tijdig in de luchthaven zou zijn, tot het laatste moment.

IS dreigt met aanslagen

De toestand buiten de poorten is “chaotisch en schrijnend”. Duizenden staan er nog altijd aan te schuiven. De voorbije week zijn minstens twintig mensen gestorven rond de luchthaven. Sommigen werden doodgeschoten, anderen raakten verpletterd in de massa. De taliban schieten er in de lucht en gebruiken matrakken om de mensen te dwingen ordelijke rijen te vormen. Daar komt nog bij dat terreurorganisatie IS met aanslagen op of rond de luchthaven dreigt.

Het Belgisch leger onderzoekt intussen of het landgenoten kan ontzetten via andere plaatsen dan de luchthaven van Kaboel. (kba,csn)