Ook Humo plaatst foto van overleden Jürgen Conings op website

22/06/2021, 16:13
De intussen overleden Jürgen Conings
Shares134

Het weekblad Humo heeft op haar website een foto geplaatst waarop het overleden lichaam van Jurgen Conings is te zien. Het opinietijdschrift van DPG Media publiceerde het beeld vanmorgen op haar internetsite, uitgerekend bij een artikel waarin justitieminister Vincent Van Quickenborne met afgrijzen regeert op het verspreiden van soortgelijke beelden in buitenlandse media.

Op het door Humo publiceerde beeld is de gsm van jager Nard H. te zien terwijl deze laatste een door hem gemaakte foto van de overleden Jürgen Conings aan de samengetroepte pers toont. Wie als abonnee inlogt krijgt hetzelfde beeld te zien maar dan in hoge resolutie. Daarop is het lichaam van Conings haarscherp te zien.

Dat Humo dergelijk beeld plaatst daags nadat er flinke commotie is ontstaan rond de publicatie van soortgelijke beelden in Duitse media getuigt van bijzonder weinig goede smaak, zo is in militaire kringen te horen. Dat Humo daarenboven de foto gebruikt ter illustratie bij een artikel dat handelt over lijkschennis en de wansmakelijkheid en verwerpelijkheid van dergelijke beelden in de buitenlandse media smaakt extra wrang.

Intussen raakte ook bekend dat het Belgische gerecht in overleg is met Duitsland om te proberen die foto’s daar te laten verwijderen. “Maar ik wil ook de strafwet wijzigen”, laat Van Quickenborne weten. “Momenteel is lijkschennis nog niet strafbaar volgens onze wet. Lijkschennis wil zeggen het ongewenst nemen van beelden, foto’s of filmbeelden, van een lijk. Grafschennis is momenteel wel al strafbaar.”

Update: het gewraakte beeld is inmiddels verwijderd.

Source: Belgian Defence News