Ondanks protest: oudste C-130 van het leger verhuist toch naar Bevekom

26/12/2020, 20:17
Un avion de transport C-130H Hercules de l’armée belge
© la Défense
Shares397

Ondanks verzet van liefhebbers, gaat het oudste C-130-legervliegtuig toch echt weg uit Melsbroek. Het toestel gaat naar het War Heritage Institute, dat het tentoon zal stellen in Bevekom. 

Bijna vijftig jaar bevoorraadde het leger missies over de hele wereld met de  C-130. De  kolossale transporttoestellen zijn iconisch, maar tegelijkertijd afgeleefd. Daarom vervangt Defensie ze door nieuwe A400M’s.

De vzw Dakota, een documentatiecentrum voor het militaire luchttransport, wilde de oudste C-130 – met kenteken ‘thuis’ houden – bij de vliegbasis in Melsbroek. Ze willen het zelf – met sympathisanten en ervaren defensiepersoneel – restaureren en onderhouden   Om dat voor elkaar te krijgen, startte de vzw Dakota een petitie. Want het War Heritage Institute, dat de C-130 krijgt, heeft andere plannen. Het instituut wil de C-130 tentoonstellen in Bevekom.

De kans dat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) de C-130 in Melsbroek laat staan lijkt erg klein. De beslissing is al genomen. “Het is de opdracht van het War Heritage Institute om militair erfgoed te bewaren en tentoon te stellen. Dat het toestel naar het WHI gaat is de logische keuze. Zij zullen het in het museum van de 1e Wing in Bevekom tentoonstellen aan het grote publiek”, zegt haar woordvoerder Cedric Maes.

De vorige minister en chef Defensie hadden daarover al een principeakkoord bereikt.  “Minister Dedonder heeft dat akkoord gevolgd.”