Nog altijd wachten op hun nieuwjaarsbrief: militairen in Afghanistan krijgen al bijna drie maanden geen post

2/02/2019, 08:15
Belgische soldaten op training
© Defensie

Belgische militairen in Afghanistan hebben al tweeënhalve maand geen post gekregen of brieven naar huis kunnen sturen. En dat drijft hun families thuis tot wanhoop. “Zelfs de nieuwjaarsbrieven van de kinderen zijn nog steeds niet toegekomen”, zegt een ­partner van een van de soldaten. Defensie erkent de problemen.

“Half november zijn ze vertrokken, naar de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif, waar onze militairen de internationale luchthaven beschermen”, vertelt de partner van één van de zeventig Belgische militairen die in Afghanistan actief zijn. De soldaten zijn vier tot zes maanden van huis. “Het is dan fijn om geregeld eens post naar daar te kunnen versturen, of post te krijgen. Maar Defensie slaagt er maar niet in onze post tot in Afghanistan te krijgen. Ook de brieven die de militairen naar hun families in België versturen, komen niet aan. En dat duurt nu al bijna drie maanden. Telkens weer wordt beloofd dat het in orde komt, en dan krijgen we opnieuw het bericht dat de vlucht die de post moet vervoeren, weer is uitgesteld. Volgens het laatste bericht zal het nog tot 20 februari duren voor onze post in Afghanistan arriveert.”

Dat worden dus wel heel late nieuwjaarscadeaus of nieuwjaarsbrieven van de kinderen. “Dat maakt het voor de achtergebleven families wel heel erg zwaar”, beklemtoont de partner van één van de soldaten. “Militairen met heel wat jaren op de teller zeggen dat ze deze toestanden nog nooit hebben meegemaakt.

Contact via Skype

Defensie bevestigde vrijdag de problemen rond de postbedeling. “Gelet op de veiligheidssituatie mogen in Afghanistan enkel onze C-130-transportvliegtuigen landen.” Die toestellen beschikken immers over afweersystemen tegen raketten. “Maar onze negen C-130-toestellen zijn zeer druk bevraagd. En dat maakt dat de post soms vertraging kan oplopen.”

Defensie beklemtoont dat ze zich “bewust is van het belang van post voor onze militairen en hun families”. Ze besloot daarom dit weekend nog een vlucht naar Afghanistan te organiseren, die onder meer de post van de families zal meenemen. De legertop beklemtoont ook dat de militairen gedurende de hele missie via Skype en sociale media contact kan houden met hun familie.