Nieuwe TSO-richting stoomt jongeren klaar voor militaire opleiding: “Verhoogt slaagkansen bij toelatingsproeven”

17/03/2021, 20:00
Nieuwe TSO richting Defensie en Veiligheid
© SBR
Shares604

Het Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout pakt vanaf 1 september uit met de nieuwe TSO-richting ‘Defensie en veiligheid’ in de derde graad. Leerlingen worden er voorbereid op een job in de veiligheidssector, zoals het leger. “Leerlingen die deze richting volgen verhogen hun slaagkansen bij toelatingsproeven”, zegt directeur Hilde Maertens.

De 4.000 vacatures die elk jaar aangeboden worden bij de bewakingssector, de brandweer, Defensie, de gevangenissen en de politie raken steeds moeilijker ingevuld. Buiten een zevende specialisatiejaar, bestaat binnen het secundair onderwijs geen opleiding die jongeren klaarstoomt voor een veiligheidsberoep. Maar daar komt straks verandering in.

Het Technisch Instituut Sint-Vincentius (SiVi) in Torhout pakt vanaf 1 september in het vijfde jaar uit met de nieuwe TSO-richting Defensie en Veiligheid. Die moet jonge mensen in de derde graad van secundair onderwijs warm maken voor en voorbereiden op een job in de private of publieke veiligheidssector.

“De leerling verwerft er de fysieke en professionele competenties die vereist zijn bij de instroom naar veiligheidsberoepen”, zegt directeur Hilde Maertens. “De nieuwe richting bereidt je voor op de selectie en rekrutering eigen aan de veiligheidssector. Daardoor verhoog je je slaagkansen bij toelatingsproeven zoals bij Defensie of Justitie, voor een job als penitentiair bewakingsassistent of als private bewakingsagent. De leerlingen krijgen extra sport, recht, preventie en deontologie, toegepaste psychologie, werkplekleren, publieke en private veiligheid.”

Niet enkel bij het leger

De richting bereidt de leerlingen dus niet enkel voor op een job bij het Belgisch leger. “Leerlingen halen naast hun diploma secundair onderwijs ook erkende bekwaamheidsbewijzen en getuigschriften voor bijvoorbeeld bewakingsagent en deelcertificaten uit de brandweeropleiding”, zegt Hilde Maertens. “Ze kunnen dus nog alle richtingen uit.”

Kandidaat-leerlingen ‘Defensie en Veiligheid’ konden onlangs een digitale infosessie bijwonen. “Ik ben nog niet 100 procent zeker of ik mij ga inschrijven”, zegt Celis Pype (16) uit Staden. “Ik volg momenteel LO & Sport en dat bevalt met echt. Maar ik sluit een militaire opleiding en een job bij Defensie niet uit. Deels om het vaderland te beschermen maar natuurlijk ook omdat ik van avonturen en spanning hou. Al denk ik toch dat ik eerder voor een carrière als politieagent zou gaan.”

Torhoutenaar Guillaume Deswarte (15) overweegt sterk om voor de richting te kiezen. “Er is sprake van stages bij defensie, bezoeken aan de gevangenis, brandweer en politie. Dat spreekt mij zeker aan. Een militaire opleiding zou ik wel zien zitten, want een bureaujob is niets voor mij. Ik houd van avontuur en denk dat een job bij Defensie mijn ding wel zou zijn. Als sluit ik ook een politiecarrière niet uit.”

SiVi bouwde de voorbije jaren al een ruime ervaring op met opleidingen binnen de veiligheidssector. Al in 2009-2010 richtte de school het studiegebied maatschappelijke veiligheid op wat resulteerde in zowel het zevende jaar Integrale Veiligheid (TSO) als het zevende jaar Veiligheidsberoepen (BSO). “Twee richtingen die je nu ook nog steeds kan volgen in de school”, besluit Hilde Maertens.