Nieuwe trainingsballon en ‘fast rope wall’ voor de para’s van Schaffen

1/12/2019, 11:23
Nieuwe trainingsballon voor de para’s van Schaffen
© Defensie

Het trainingscentrum voor para’s in Schaffen heeft vorige week maandag zijn nieuwe trainingsballon ontvangen. Die ballon wordt door de para’s gebruikt om hun valscherm-vaardigheden op peil te houden. De oude ballon BE17 heeft er zo’n drie jaar dienst opzitten en is daarmee aan vervanging toe. De nieuwe ballon BE18 wordt eerdaags getest en daarna definitief gevuld met zo’n 1530 m³ aan heliumgas alvorens in gebruik te worden genomen.

Fast rope wall

Tegen de zijwand van de hangar waar de ballon inhangt, wordt tevens de laatste fase uitgevoerd van een trainingsinfrastructuur voor fast-roping. Dat is een techniek waarmee de eenheden van het Special Operations Regiment snel kunnen afdalen uit een helikopter of vanaf het dak een gebouw. Defensie heeft op die manier twee geldbesparende installaties gecombineerd. De ballon vermijdt dat er dure vliegtuigen de lucht in moeten om voor sprongcapaciteit te zorgen. De fast-roping wall doet hetzelfde voor helikopters.

Heropbloei

Schaffen kende de jongste jaren een echte heropbloei. In het opleidings en trainingscentrum werd de afgelopen jaren flink geinvesteerd in personeel en infrastructuur. Zo kregen de spronginstructeurs een nieuw lokaal en er werd een trainingshal gebouwd voor de nieuwe A400M, die in de loop van volgend jaar geleidelijkaan de C-130 zal vervangen.

Source: Hola Hageland en Belgian Defence News