Nieuwe chef Defensie moet leegloop stoppen: “Haal militairen eindelijk van straat weg”

11/07/2020, 08:44
Militairen op straat tijdens operatie Vigilant Guardian
© Defensie (Braekevelt)
Shares176

De nieuwe grote baas van de Belgische strijdkrachten wil de militairen zo snel mogelijk uit het straatbeeld. “Het is niet normaal dat we die job nu al 5 jaar doen”, zucht admiraal Michel Hofman (59). De Oostendenaar, die voor de communautaire vrede door velen als een Franstalige legerofficier wordt aanzien, zal ‘alle zeilen moeten bijzetten’ om de leegloop van Defensie te stoppen.

Een marineofficier die grote baas van het leger wordt. En plots bulkt het militaire vocabulaire van maritieme uitdrukkingen als ‘nog veel werk voor de boeg hebben’, ‘de wind in de zeilen hebben’ of het ‘roer in handen nemen.’

En het roer in handen nemen, zal Hofman stevig moeten. Het Belgische leger wordt met een leegloop geconfronteerd, door een gigantische pensioneringsgolf. De komende jaren gaat zowat 40 procent op pensioen. “Dat gat opvullen, wordt een serieuze uitdaging, waarbij ik al gelukkig zal zijn als we de neerwaartse personeelscurve kunnen stoppen”, aldus Hofman bij zijn aanstelling als stafchef.

Op piraten jagen

Hofman is geboren, deels getogen en vandaag opnieuw woonachtig in Oostende maar spreekt Frans alsof het zijn moedertaal is. “Toen mijn vader voor zijn werk naar Brussel moest, is heel de familie meeverhuisd. Mijn ouders hebben me toen naar Franstalige scholen gestuurd zodat ik de tweede landstaal onder de knie kreeg.”

Het maakt dat velen binnen zowel Defensie als de politiek Hofman maar wat graag als een Franstalige officier zien. Daardoor is na 2 Nederlandstalige stafchefs met Hofman het gevoelige taalevenwicht weer wat hersteld. Hofman – die enkele jaren geleden nog voor de kust van Afrika op piraten joeg – vindt het naar eigen zeggen een “non-issue. We proberen binnen Defensie op lange termijn het taalevenwicht te respecteren. Maar dat neemt niet weg dat er soms periodes kunnen zijn dat dat evenwicht wat is verstoord.”

Brutale pesterijen

Dat Hofman – net als zijn voorganger Marc Compernol – de militairen liever vandaag dan morgen van straat wil, is voor de politiek geen geheim. Hofman heeft immers alle militairen nodig wil hij erin slagen een paar duizend jonge rekruten op te leiden én ook nog buitenlandse operaties op te zetten. “Beide taken de komende jaren combineren wordt allesbehalve evident.”

Komt bij dat Defensie – dat maar heel moeilijk nieuwe rekruten vindt – deze week opnieuw negatief in het nieuws kwam met verhalen over brutale pesterijen tijdens de opleiding van rekruten. “Dat doet ons imago geen deugd, ook al zijn dat praktijken die we compleet niet dulden.”