Nieuwe camouflage Belgische marine loopt (wellicht flinke) vertraging op

11/07/2020, 09:30
DOKS: Nieuwe camouflage patroon van de Belgische Marine

Het DOKS project, wat staat voor Defensie Operationeel Kledingsysteem, van het Nederlandse ministerie van Defensie loopt vertraging op vanwege een kort geding. Dat melden bronnen binnen defensie.

Onder het Nederlandse DOKS vallen ook de nieuwe camouflage-uniformen van de Belgische Marine, die daarvoor samenwerkt met Nederland. Normaliter had het camouflagepatroon volgend jaar zijn intrede gekend. De oorzaak van de vertraging is te wijten aan een kort geding dat is aangespannen door een van de kandidaat-leveranciers die naast de productieopdracht greep.

Dan stopt het proces noodgedwongen en moeten we eerst met de juristen in overleg. Zorgvuldigheid is ook geboden: we willen beslist bij de juiste kleding uitkomen en niet op juridische gronden worden gedwongen de verkeerde te kopen.” zo zegt de Nederlandse vice-admiraal de Waard. Hij is als directeur Defensie Materieel Organisatie verantwoordelijk voor het DOKS project.

Het is onbekend hoe groot de vertraging zal zijn, maar het ziet er naar uit dat beide krijgsmachten nog langere tijd op de nieuwe uniformen moeten wachten. De vertraging is een flinke tegenvaller voor Defensie.

De Belgische marine had gezien de vergaande samenwerking met onze noorderburen eerder besloten om dezelfde nieuwe uniformen aan te schaffen als Nederland. Het Belgisch leger had verwacht de eerste uniformen in 2021 in gebruik te kunnen nemen, na een test midden 2020.

Source: Belgian Defence News