“Niet een deel maar álle F-16’s aan de grond wegens motorproblemen”

9/03/2021, 18:36
Un F-16 belge
Dans le ciel, il a perdu des pièces. - © G.F
Shares103

Alle Belgische F-16-vliegtuigen worden momenteel aan de grond gehouden na een incident vorige maand waarbij een F-16 motorproblemen ondervond bij het opstijgen vanop de luchtmachtbasis in Florennes. In een persmededeling zegt defensie dat een gedeelte van de vloot aan de grond wordt gehouden, maar onze redactie (VRT, nvdr) verneemt uit goede bron dat álle Belgische F-16’s aan de grond blijven tot ze zijn nagekeken. 

“De aanleiding is een incident van 11 februari waarbij een F-16 in Florennes bij het opstijgen motorproblemen ondervond”, zegt Defensie in een persmededeling. “De piloot maakte nadien volgens standaardprocedures een gecontroleerde voorzorgslanding. Uit onderzoek blijkt dat meerdere motoren gelijkaardige afwijkingen vertonen. De veiligheid van de bevolking en de bemanning is essentieel en we wensen geen enkel onnodig risico te nemen.”

Ons land heeft 54 F-16’s in dienst. Een goede bron meldt ons (VRT, nvdr) dat die allemaal voor nazicht aan de grond worden gehouden. Naar verluidt gaat het om “een normale procedure”. Blijkbaar ligt het probleem bij een deel van de motoruitlaat dat is losgekomen. Er moet nu worden nagekeken of ook de andere F-16’s gelijkaardige problemen vertonen. Ook andere landen die met gelijkaardige F-16’s vliegen zullen deze procedure volgen.

Momenteel nemen 4 Belgische F-16’s deel aan een operatie in Jordanië. Die toestellen blijven voorlopig vliegen, want naar verluidt gaat het niet om een ernstig motorprobleem. Ook die toestellen zullen zo vlug mogelijk grondig worden nagekeken.