België beëindigt evacuatieoperatie NEO Red Kite vanuit Kaboel

25/08/2021, 23:07
belgische-paracommando-van-het-special-operations-regiment-sor-in-kabul-tijdens-neo-red-kite-2
Shares131

Ons land zet de evacuaties vanuit Afghanistan stop. Alle Belgische militairen verblijven ondertussen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Nadat maandag met een geheime operatie zo’n 250 Belgen en ­mensen die een band met ons land hebben per bus tot op de lucht­haven van Kaboel waren geraakt, liep eenzelfde poging donderdag minder succesvol af. Om de chaos aan de toegangspoorten tot de luchthaven te omzeilen, werden opnieuw enkele bussen ingezet. Eén bus werd echter tegengehouden aan een controlepost van de taliban. Uit goede bron is ver­nomen dat daarbij ook geschoten is.

De inzittenden van de bus moesten zich uit de voeten maken en zijn niet tot op de luchthaven ­geraakt. Waarom de bus werd ­tegengehouden en de andere niet, is onduidelijk. Het voorval toont wel aan dat de veiligheidssituatie verslechtert. ‘Gelet op de evoluerende situatie in Afghanistan en in overeenstemming met andere ­Europese partners’ heeft de Belgische regering dan ook besloten om de evacuatieoperatie stop te zetten.

‘Alle medewerkers van operatie Red Kite en de geëvacueerden zijn verzameld in Islamabad’, klonk het donderdagavond in een persbericht. ‘België zal de komende dagen de repatriëring van de geëvacueerden en het contingent van operatie-Red Kite naar ons land voortzetten.’ Donderdagochtend, om 9.30 uur, geeft de regering op een persconferentie meer details.

Scherpere controles

De evacuaties zijn een race ­tegen de klok. De taliban zeggen na 31 augustus geen buitenlandse evacuaties meer te zullen toestaan, en ook de VS blijven niet langer in het land. Terwijl alle nog in Afghanistan aanwezige landen massaal proberen landgenoten te ontzetten, wordt de situatie aan de lucht­haven alsmaar grimmiger. Na de North Gate is nu ook een tweede toegang, de belangrijke Abbey ­Gate, gesloten. Dat maakt het moei­lijker om weg te raken. ‘De situatie is duidelijk verslechterd’, stelt een militaire bron.

300 mensen geëvacueerd

De taliban hebben ook meer ­ervaren mensen ingezet en hun controles verscherpt. Ze waarschuwden eerder al dat ze Afghanen niet meer zullen toestaan om zich naar het vliegveld te begeven voor evacuatie. Verschillende ­landen, waaronder België, wilden ­behalve eigen landgenoten en hun gezinnen ook Afghaanse mensenrechtenactivisten of tolken en fixers in veiligheid brengen. Zeker voor mensen zonder buitenlands paspoort is het al sinds het begin van de onlusten in Kaboel, nu ruim twee weken geleden, erg moeilijk om de luchthaven binnen te raken.

Toch werden er ook donderdag Belgen en andere EU-burgers met hun gezinnen door Belgische C-130’s van Kaboel naar het Pakistaanse ­Islamabad gevlogen. De vijf geplande vluchten werden uitgevoerd, waarbij zo’n 300 mensen werden geëvacueerd. In totaal haalde ons land de voorbije week al zo’n 1.400 mensen weg uit ­Afghanistan. Bij de groep die al naar België overgebracht kon worden, zaten opnieuw zeven gezinnen van mensen die voor Defensie gewerkt hebben, goed voor 31 mensen in totaal. Zij worden opgevangen door Defensie.