Nederland stuurt 35 militairen naar Jordanië om Belgische F-16’s te beveiligen

28/09/2020, 12:00
Belgische F-16 en crew in Jordanië tijdens Operatie Desert Falcon
Shares140

Nederland stuurt zowat 35 militairen naar Jordanië om de Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen te beveiligen die ingezet zullen worden tegen terreurgroep IS in Irak en Syrië. De uitzending duurt een jaar en de eerste Nederlandse militairen vertrekken mogelijk al in oktober. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Defensie maandagochtend.

De missie is nodig volgens het Nederlandse kabinet omdat IS nog steeds een bedreiging vormt. Vorige week liet de Nederlandse regering weten de inzet te onderzoeken.

De Nederlandse bijdrage bouwt voort op de eerdere samenwerking met België, tijdens de inzet van Nederlandse en Belgische F-16’s in de strijd tegen de terreurgroep. Belgische en Nederlandse militairen wisselden elkaar daarbij af om in te staan voor de bescherming van de gevechtsvliegtuigen en personeel van het andere land, de zogeheten “force protection”.

De Belgische ministerraad gaf eind juni groen licht voor de inzet van Belgische F-16’s. Vanuit Jordanië zullen ze gedurende een jaar opereren boven Syrië en Irak in het kader van de operatie “Inherent Resolve” (OIR) van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Source: Belga