Nederland neemt bewaking Benelux-luchtruim tijdelijk over van België na motorproblemen Belgische F-16’s

10/03/2021, 13:24
A332 MRTT tankervliegtuig

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen nemen de bewakingsmissie van het Benelux-luchtruim vervroegd tijdelijk over van België. Een deel van de Belgische vloot moet immers aan de grond blijven na een incident in februari met een F-16 in Florennes, die motorproblemen had.

België en Nederland wisselen elkaar af voor de bewaking van het luchtruim, in het militair jargon ‘Quick Reaction Alert’ (QRA). De QRA houdt in dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 jachtvliegtuigen paraat staan om te reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg.

België stond nu normaal gezien in voor de opdracht, maar gisteren maakte Defensie bekend een deel van de F-16-vloot aan de grond te houden. Een deel van de motoren vertoonden immers gelijkaardige afwijkingen zoals de F-16 in Florennes. De motoren worden nu gecontroleerd.

In een persbericht stelt de Nederlandse Defensie dat het probleem zich niet voordoet bij de Nederlandse gevechtsvliegtuigen. Nederlandse F-16’s van de vliegbasis Volkel nemen de bewakingsopdracht tijdelijk over. “De duur van de overname is niet bekend”, klinkt het nog.

Gisteren stelde de Belgische Defensie in een persbericht nog dat de QRA na inspectie operationeel bleef.

Source: Belga