N-VA wil militairen op straat politiebevoegdheden geven

12/02/2021, 20:06
OVG
© Defensie (M. Azoug)
Shares407

N-VA heeft een resolutie klaar die de militairen op straat moet toelaten om identiteitscontroles en fouilles uit te voeren. Ook Open Vld vroeg daar recent om, net als de defensietop. De minister van Defensie ziet de noodzaak niet.

Sinds begin 2015 staan er in België militairen op straat, vanwege de terreurdreiging. Tijdens het hoogtepunt van operatie Vigilant Guardian ging het om 1.800 militairen, nu zijn het er nog zo’n 300.

De regering-De Croo heeft beslist om die operatie tegen september uit te doven. Ook op gevoelige plaatsen zoals aan Joodse instellingen zullen dan geen militairen meer staan, maar politieagenten. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) was daar niet over te spreken, omdat hij twijfelt dat er voldoende agenten zijn.

Juridisch probleem

Een van de problemen is dat defensie niet bevoegd is voor bewaking op straat. Juridisch gezien kunnen burgers weigeren hun rugzak te laten controleren door een militair. De Kamer nam deze week een resolutie in overweging van N-VA’er Michael Freilich, die vraagt om daar iets aan te doen.

“We willen militairen de mogelijkheid geven de identiteit van personen te controleren, fouilles uit te voeren en verdachten vast te houden tot de komst van de politie”, zegt Freilich.

N-VA verwacht steun van Open Vld. De liberale Kamerleden Tim Vandenput en Jasper Pillen riepen vorige week op tot zo’n juridisch kader in een opiniestuk. In tegenstelling tot de N-VA’ers zien ze geen reden om Vigilant Guardian te verlengen: “Zoiets moet altijd tijdelijk zijn.” Maar ze willen wel dat de minister een juridisch kader uitwerkt voor de toekomst.

‘Niet nodig’

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ziet de noodzaak niet, gezien de afbouw van Vigilant Guardian: “Een aanpassing van het wettelijk kader, en dus politionele bevoegdheden toekennen aan de militairen, is niet aan de orde.” Volgens haar kabinet ziet de stafchef van het leger dat ook zo, maar er is reden om daaraan te twijfelen.

“Indien men wil anticiperen op situaties waar militairen in de toekomst opnieuw opgeroepen worden in steun van de politie, zou een wettelijk kader (…) geen slechte zaak zijn”, zegt stafchef Michel Hofman in een reactie.