“Mondmaskerdeal van Defensie is grotendeels correct verlopen” zegt grootste criticus van de deal

9/07/2020, 08:58
Generaal Marc Thys met mondmasker
© Defensie (Bordignon)

De deal die Defensie sloot met de firma Avrox voor de aankoop van 15 miljoen stoffen mondmaskers is dan toch correct verlopen. Dat zegt… de grootste criticaster van de deal. Parlementslid Michael Freilich (N-VA) kreeg na acht weken aandringen eindelijk inzage in het dossier. “Minister Goffin had veel miserie kunnen voorkomen door sneller open kaart te spelen.”

Wekenlang vuurde Michael Freilich in het parlement en de media vragen af op defensieminister Philippe Goffin (MR) over de deal die hij gesloten had met Avrox, een onbekende Luxemburgse postbusvennootschap, voor de aankoop van 15 miljoen stoffen mondmaskers voor ons land. De belangrijkste kritiek? Dat de deal unfair leek te zijn verlopen en dat Belgische bedrijven onterecht overboord zouden zijn gegooid ten voordele van Avrox. Ook Creamoda, die de sector van Belgische textielbedrijven vertegenwoordigt, was die mening toegedaan. Verschillende firma’s getuigden dat de reden die Defensie opgaf voor hun uitsluiting niet strookte met hun offerte. “Net daarom vond ik het zo belangrijk dat er klaarheid kwam”, zegt Freilich, die gisteren eindelijk het volledige dossier mocht inkijken.

Tijdsdruk

“Na een hele middag alle mails, offertes en documenten doorgenomen te hebben, besluit ik dat er wat de aanbesteding betreft voornamelijk sprake is van kleine fouten. Een aantal zaken is niet correct gecommuniceerd, maar dat wijt ik aan de tijdsdruk bij Defensie. Op basis van wat ik nu kunnen zien heb, lijkt alles grotendeels correct verlopen.” Waar heeft Freilich zich dan al die tijd druk om gemaakt? “Ik deed mijn controlewerk als parlementslid. Er rezen veel vragen over het dossier en meer dan één firma kwam naar buiten met kritiek, dat zette mij ertoe aan om mij erin vast te bijten. Ik vroeg meermaals om inzage en vond het verdacht dat men voortdurend weigerde. Minister Goffin had veel miserie kunnen besparen door sneller open kaart te spelen.”

Lees verder op hln