Miss België-finaliste Shana Vanfraechem: eerst het kroontje, dan in het leger

26/10/2018, 12:00
Miss Vlaams-Brabant Shana Vanfraechem wil naar het leger

Een Miss met een missie: dat is Shana Vanfraechem (19). De Miss België-finaliste droomt van een carrière als militair. Vijf maanden opleiding heeft ze al achter de rug, óók een schietkamp. “Ik wil zo snel mogelijk naar de oorlog, helpen om conflicten op te lossen.”

Stoer ziet de Miss België-finaliste uit Diest er allesbehalve uit. Wel bloedmooi, lief, vriendelijk en heel beleefd. Alle troeven van een Miss België, kortom. Ze is al verkozen tot Miss Vlaams-Brabant 2019. “Niemand verwacht van mij dat ik in soldatenuniform op missie trek, helemaal gecamoufleerd en met een geweer in mijn handen. De meeste monden vallen wel open als ik dat zeg, ja”, vertelt ze ons in het Barut Lara resort in het Turkse Antalya, waar de dertig finalisten deze week zijn neergestreken.

De passie voor het leger kreeg Shana mee van haar papa: die was van zijn 18de tot aan zijn pensioen op z’n 56ste – nu enkele jaren geleden – paracommando. “Mijn papa is mijn grote held”, vertelt ze. “Zijn job heeft mij altijd enorm gefascineerd. Oké, ik moest hem soms vier maanden missen als hij op missie ging naar Afghanistan of Afrika. Dat was heel hard. Maar ik keek als kind zo hard naar hem op dat ik wist dat ik in zijn voetsporen wilde treden.”

HLN (Jolien Boeckx)